Ekonomikanalen

Voi går mot lönsamhet men inte mot börsen – än

2023 ska bli året då elsparkcykeluthyraren Voi för första gången visar ett positivt rörelseresultat. Någon börsintroduktion blir det dock inte än på ett tag, meddelar vd:n och grundaren Fredrik Hjelm.

”Vi varken behöver eller vill i närtid.”

Fredrik Hjelm andas optimism, såväl för branschen som helhet som för det egna bolaget. Inte ens beslutet som togs efter en folkomröstning i Paris nyligen om att helt förbjuda korttidsuthyrning av elsparkcyklar dämpar optimismen. Voi-vd:n ser beslutet i Paris som politiserat och förhastat och han tror att det kommer att få begränsade effekter på branschen.

”Det var endast sju procent av de röstberättigade som röstade och när man kollar i yngre åldersgrupper så var det mycket lägre än så. Tråkigt för Paris men vi har hundratals andra städer som faktiskt tar rätt beslut och går i rätt riktning. Det är vad det är”, säger han.

För cirka ett och ett halvt år sedan meddelade Voi att bolaget börjat förberedas för en börsintroduktion. Beskedet nu är dock att en sådan är inte nära förestående. Det är helt enkelt inte rätt tid, enligt Fredrik Hjelm.

”Marknaden klappade ihop så nu fortsätter vi förberedelserna för att kunna vara redo men vi varken behöver eller vill i närtid”, säger han.

”Vi vänder bolaget mot operationell lönsamhet i år och kort därefter kommer vi att gå in i full ebit net income-lönsamhet. Vi har starka stöttande investerare och då känner vi att det är bättre att bygga ett riktigt bra bolag i några år till. Sedan ska vi så klart ta bolaget till börsen men vi vill vara större och mer lönsamma innan vi gör det.”

Reporter: Jonas Frändén