Prenumerera

Putins oro för ekonomin – skäller ut topparna

Höga räntor, arbetskraftsbrist och rekordstora militära utgifter har satt den ryska ekonomin i kraftig gunga.
Enligt Reuters källor ska detta ha fått en oroad Vladimir Putin att skälla ut landets högsta ekonomiska tjänstemän.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmReporter EFN Finansmagasinet
Rysslands president Vladimir Putin oroar sig för landets ekonomi. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 23 jan. 2025, 11:17Uppdaterad: 23 jan. 2025, 11:17
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Trots två år av stark tillväxt, driven av export av olja, gas och mineraler, pressas nu den ryska ekonomin av arbetskraftsbrist, höga räntor och inflationsdrivande militära utgifter.

De höga räntorna, som höjts till 21 procent i ett försök att dämpa inflationen, har resulterat i minskade privata investeringar och ökat trycket på företag utanför den militära sektorn – något som har lett till en växande frustration från Putins sida.

Under ett möte med företagsledare den 16 december ska han ha skällt ut landets högsta ekonomiska tjänstemän efter att ha fått veta att privata investeringar minskat på grund av de höga kreditkostnaderna.
I det officiella uttalandet efter mötet valde Kreml att endast lyfta fram Putins hyllningar av näringslivet. Men när Putin själv adresserade frågan i ett tv-sänt tal under gårdagen medgav han att han hade ”diskuterat med företagsledare kring riskerna som en minskad kreditaktivitet skulle ha på den långsiktiga tillväxten”.

”Allvarliga ekonomiska utmaningar”

Att lösa ekvationen är dock långt ifrån enkelt. Försvarsutgifterna, som nu utgör 6,3 procent av den ryska bruttonationalprodukten, har ytterligare drivit på inflationen och ökat lönekostnaderna, medan regeringen samtidigt höjer skatterna för att försöka minska budgetunderskottet.

Trots detta står Putin fast vid att Ryssland kan fortsätta kriget i Ukraina så länge det krävs.

Samtidigt har USA:s nytillträdde president Donald Trump lovat att snabbt sätta punkt för konflikten i Ukraina. Under veckan har han uttalat att ytterligare sanktioner och tullar mot Ryssland sannolikt kommer att införas om Putin inte går med på att förhandla. Enligt Trump står Ryssland inför ”allvarliga ekonomiska utmaningar”.

En högt uppsatt tjänsteman i Kreml sa på tisdagen att Ryssland hittills inte har fått några specifika förslag för samtal.
– Ryssland är naturligtvis ekonomiskt intresserat av att förhandla fram ett diplomatiskt slut på konflikten, sa Oleg Vyugin, tidigare vice ordförande för Rysslands centralbank, och hänvisade till risken för ökande ekonomiska obalanser i samband med att Ryssland kraftigt ökar sina militära och försvarsutgifter.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmEFN Finansmagasinet, Reporter[email protected]
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;