Krönika

Räntan styr alla äventyr – upplagt för shoppingfest

Nu säger vi farväl till dystra tider. Världen må vara stökig, men krasst ekonomiskt är det räntan som styr alla äventyr. Nu är det slut med sparande och armod. Det är upplagt för shoppingfest.

Henrik Mitelman

Henrik Mitelman

Henrik Mitelman
Publicerad: 1 dec. 2024, 07:23Uppdaterad: 3 dec. 2024, 07:35
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Amerikanska börser är pigga. Nya rekord slås. Men här i Europa är det lite sisådär. Den svenska börsen är till exempel ner 3-4 procent sedan Donald Trump vann slaget om USA. Det är därborta det händer och där det vänder. 

På hemmaplan i Europa vittnar många bolag om en trist konjunktur, både för tillverkningsindustrin och för handeln. Det är inget drag under galoscherna. Men vänta bara. Jag tror att år 2025 blir väldigt bra. 

Men låt oss först backa bandet. För ett år sedan deppade de allra flesta, väl dokumenterat i alla dessa konsumentförtroendeundersökningar. Det är ett långt ord, men de illustrerar vad vi privatpersoner säger om framtiden – för Sveriges ekonomi och för den egna – när Konjunkturinstitutet hör av sig varje månad. Av denna data konstruerar institutet ett index över vårt ekonomiska mående. Consumer confidence kallas det på engelska.

Och som lök på laxen skrämdes vi av det som en mer rosa tidning kallade monsterränta

Allra hemskast var det 2022 och 2023. Då var vi paralyserade av boränteångest, samtidigt som fler kände oro för sina jobb. Dessutom gjorde vi i media vårt yttersta för att ge kunden vad kunden vill ha, alltså negativa nyheter som läses allra mest. Dagens Nyheter lyckades lite extra bra den där lönedagen i november när tidningen utropade ”I dag kommer lönen. Snart är lönen slut”. Med dessa ord kunde Dagens Nyheter tydliggöra för sina läsare att lönen inte är så mycket värd i en värld med hög inflation. Prisökningarna äter ju ändå upp den. Så god blev den julen. Och som lök på laxen skrämdes vi av det som en mer rosa tidning kallade monsterränta. Självklart blev högt skuldsatta svenskar oroade. 

Ett år senare har vi kommit ur krisen. Inflationen har bedarrat och den senaste siffran landade på 1,5 procent, vilket är lägre än den genomsnittliga löneökningen. Dessutom har skatter sänkts, vilket ytterligare lyfter vår köpkraft. Extra skönt var det när Riksbanken sedan började sänka räntan, till stor glädje för bolånetagarna. Som grädde på moset tydliggjorde Riksbanken att den har för avsikt att sänka ytterligare. Och i veckan aviserade samma centralbank att den nya normala räntan ligger mellan 1,5 och 3 procent. Det kom som en tidig julklapp. För om vi tar mittpunkten i intervallet och tänker att boräntan är 1 procentenhet över styrräntan så blir alltså den bästa gissningen en normal boränta på 3,25 procent. Det kan vi ju leva med. Konsumentförtroendet lyfter ytterligare och borgar för en fin julhandel och ett riktigt gott konsumtionsår 2025. 

Det betyder i sin tur att hushållen laddar för en köpfest år 2025 efter ett par år av umbäranden då vi har snålat och försakat, gnällt och förfasats

Men, säger dysterkvistarna, det finns ju så mycket osäkerhet i omvärlden. Den lär ju lägga sordin på stämningsläget även ekonomiskt. Jag håller inte med, framför allt inte för konsumtionen. Vi kan och ska vara empatiska och försöka ta in tragedierna i omvärlden med Vladimir Putins krig i Ukraina, krig i Mellanöstern med mera. Men krasst ekonomiskt är det räntan och jobben som spelar huvudrollen. 

Det betyder i sin tur att hushållen laddar för en köpfest år 2025 efter ett par år av umbäranden då vi har snålat och försakat, gnällt och förfasats. Nu stundar nya tider, kanske inte gyllene tider, men alls inget som påminner om de senaste åren. Det räcker gott.

Hiss: Riksbanken som aviserar vad som en är en normal eller neutral ränta. 1,5-3 procent är tanken. Tydligheten i kommunikationen är beundransvärd.

Diss: Svenska hyresmarknaden med alla dess regleringar. Läs Andreas Cervenkas tankar om den här: Låt oss kopiera de finska framgångarna!

Här hittar du fler krönikor av Henrik Mitelman.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;