STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Risken för att inflationen ska bli för hög har minskat ytterligare. Jag stödjer därför en räntesänkning vid dagens möte och att vi reviderar ned räntebanan tydligt och har en viss sannolikhet för en sänkning om 0,5 procentenheter vid kommande möten. Om utsikterna för inflationen ändras kommer penningpolitiken att anpassas.
Det sade vice riksbankschef Anna Breman vid det penningpolitiska mötet den 24 september, enligt protokollet från mötet. Vid mötet sänkte Riksbanken styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent.
Hon noterade att om dålig konkurrens på bankmarknaden och svårigheter att byta bank innebär att bankerna inte sänker utlåningsräntor mot hushåll och företag lika mycket som styrräntan så innebär det att Riksbankens räntesänkningar inte kommer hushåll och företag till del fullt ut.
"Det skulle kunna fördröja återhämtningen i svensk ekonomi. Det är därför ytterst viktigt att vi följer detta i detalj", sade hon.
Breman betonade även vikten av att analysera eventuella andrahandseffekter av förändringar i energipriser på övriga priskategorier. När inflationen steg kraftigt under 2022 bidrog stigande energipriser till högre priser på energiintensiva varor och tjänster.
"Men, företagens prissättningsbeteende tenderar att vara asymmetrisk, det vill säga företag tenderar att höja priser när kostnader stiger, men inte sänka priserna lika mycket när kostnader minskar. Min bedömning är att låga energipriser i dagsläget inte riskerar att ge en inflation som är varaktigt under målet", sade Anna Breman.
Hon noterade vidare att denna asymmetri i prissättningsbeteende även kan vara viktigt för effekter av växelkursen på inflationen.
"Jag ser därför en svagare krona som en större risk för inflationen än om kronan stärks ytterligare. Det är dock viktigt att fortsätta analysera företagens prissättningsbeteende och det är positivt att vi nu har tillgång till bättre data för att göra detta", framhöll hon.
Anna Breman sade också att förväntningar om framtida räntesänkningar skulle ha kunnat ge en positiv effekt på hushållens konsumtion och företagens investeringar, men att de inte ser några tecken på detta ännu. I stället har sparandet ökat.
"En anledning kan vara att en orolig omvärld bidrar till högt försiktighetssparande från hushållen och att företag håller tillbaka investeringar. Hushåll med låga inkomster och små marginaler behöver räntesänkningar och en period med högre reallöner/real disponibel inkomst för att kunna öka sin konsumtion. Det är därför positivt att låg och stabil inflation nu bidrar till detta redan i år", enligt Breman, som också lyfte fram vikten av en god utveckling på arbetsmarknaden framöver.
Följ taggar