Prenumerera

Regeringen bantar AP-fonderna

Regeringen vill modernisera och effektivisera förvaltningen av buffertkapitalet i pensionssystemet, vilket bland annat innebär färre antal AP-fonder.
"Vi har tagit emot dagens besked och kommer påbörja genomförandet av förändringen. Vi kommer att bidra med vår expertis och erfarenhet för pensionssystemets och berörda organisationers bästa", skriver Kristin Magnusson Bernard, vd för Första AP-fonden, till EFN Finansmagasinet.

Finansmarknadsminister, Niklas Wykman.
Finansmarknasminister Niklas Wykman(M). Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 31 jan. 2025, 09:58Uppdaterad: 31 jan. 2025, 11:11
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Det är innebörden i ett lagförslag som läggs fram inom kort, skriver regeringen. Pensionsgruppen, där alla riksdagspartier är representerade, ställer sig bakom förslaget.

Pensionssystemet har ett buffertkapital på cirka 2.000 miljarder kronor, och förvaltas av fem buffertfonder. Fyra av dessa, Första till Fjärde AP-fonderna, har identiska uppdrag och deras arbete är reglerat i en särskild lag. Därutöver finns en specialistfond i Göteborg, Sjätte AP-fonden, som investerar i onoterade riskkapitalfonder och som regleras i en egen lag.

Sedan en tid pågår arbete med att se över systemet och göra att den samlade förvaltningen av buffertkapitalet blir mer kostnadseffektiv.

Vill effektivisera buffertkapitalet

Pensionsgruppen ställer sig nu bakom att Sjätte AP-fonden införlivas i Andra AP-fonden, som förblir i Göteborg. Andra AP-fonden får samtidigt utökade möjligheter att investera i onoterade tillgångar till och med 2036.

Dagens tre buffertfonder i Stockholm blir två. Konsolideringen görs genom att tillgångarna i en av fonderna fördelas lika mellan de två kvarvarande fonderna, så att de blir jämnstora.

Utrymmet att investera i svenska börsbolag bibehålls genom att justera bestämmelsen som säger att buffertfonderna får äga högst 2 procent av värdet av alla aktier i svenska börsbolag. För de två kvarvarande Stockholmsfonderna höjs gränsen till 3 procent. Den rådande bestämmelsen om att buffertfonderna inte får äga mer än 10 procent av rösterna i ett svenskt börsbolag kvarstår.

"Det här ger bättre koll"

Det lagstadgade kompetenskravet för styrelserna skärps.

"Det här sänker kostnaderna och ger bättre koll på fondernas verksamhet. Det gynnar alla som jobbar och betalar in till det här systemet", säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Regeringen kommer att föreslå att två särskilda utredare utses för att bistå de berörda fonderna med genomförandet av omorganisationen. När det gäller konsolideringen i Stockholm föreslås att tillgångarna i Första AP-fonden i lika delar överförs till Tredje och Fjärde AP-fonden.

Inriktningen är att förändringarna ska vara genomförda till den 1 januari 2026.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;