Regeringen föreslår höjt bolånetak och lindrat amorteringskrav
I dag tog Niklas Wykman, finansmarknadsminister, emot utredningen om amorteringskravet.
På en pressträff meddelade man utredningens förslag:
• Lindrat amorteringskrav.
• Höjt bolånetak.
• Skuldkvotstak.
– Det kommer i korta perspektivet driva upp bostadspriserna, säger Peter Englund som lett utredningen.
Regeringen föreslår att bolånetaket höjs från 85 procent till 90 procent. Vilket betyder att en köpare bara skulle behöva gå in med 10 procent i kontantinsats och kan låna resten av pengarna.
När det kommer till amorteringskravet så mildras det. Det skärpta amorteringskravet på 3 procent tas bort.
Utredningen föreslår också, i ett andra steg längre fram, att amorteringskravet på 2 procent för lån över 70 procent av bostadens värde avskaffas, och ersätts med ett allmänt amorteringskrav på 1 procent för alla lån över 50 procent av bostadens värde
– Det innebär att det så kallade skärpta amorteringskravet slopas och att kravet dessutom sänks något jämfört med tidigare regler, säger Peter Englund på en pressträff.
Tidigare låg amorteringskravet på 2 procent per år om bostadslånet är över 70 procent av värdet på bostaden.
Så är bolånereglerna i dag
Bolånetaket:
När du köper en lägenhet måste du gå in med 15 procent i kontantinsats. Resten, 85 procent, kan finansieras med bolån.
Ordinarie amorteringskravet:
Är lånet över 70 procent av värdet på bostaden, är amorteringskravet 2 procent av lånet per år. Är lånet mellan 50-70 procent av värdet ska du amortera minst 1 procent per år. Under 50 procent av värdet är kravet 0 procent per år i amortering.
Skärpta amorteringskravet:
De hushåll som har lånat mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst ska betala 1 procentenhet mer, alltså 3 procent av lånet per år.
– Nuvarande kravet ställer för höga krav på utbetalning under de första åren av lånets livslängd, säger Peter Englund som lett utredningen.
– Vi tycker det är angeläget ur stabilitetssynpunkt att mildra amorteringskravet, men vi tycker också att det är viktigt att upprätthålla en amorteringskultur. Lån ska amorteras, men inte lika snabbt som i dag.
Nytt skuldkvotstak
För att kompensera för höjt bolånetak och sänkt amorteringskrav så införs ett nytt skuldkvotstak som enligt förslaget sätts till 5,5 gånger låntagarens årsinkomst. Samtidigt ska banker fortfarande har flexibilitet för att godkänna lån som överskrider nya skuldkvotstaket.
– Vi ser skuldkvoten som en extra skyddsbarriär som ska fungera när bankernas kreditprövning inte biter fullt ut. Skuldkvoten är ett ganska grovt mått och vi tycker bankerna ska ha en frihet att ge lån som går över 550 procent. 10 procent av nya lån ska ges även om skuldkvoten överstiger 550 procent. I dag är det mellan 3 och 6 procent som ligger över 550 procent, säger Peter Englund.
Som en effekt tror Peter Englund att hushållens lån kommer öka och bostadspriserna stiga.
– Det kommer bli en viss ökning av bolån och en del av ökningen kommer gynna efterfrågan på bostäder. Det kommer i det korta perspektivet driva upp bostadspriserna. Det är en naturlig marknadsreaktion, säger han.