Regeringen satsar 174 miljarder på försvaret till 2030

Regeringen vill lägga närmare 174 miljarder kronor på det militära försvaret fram till 2030.
Chefsekonomen Annika Winsth tycker att det är bra - men att det är viktigt att pengarna används på ett effektivt sätt.
– Det är alltid svårt att rusta upp snabbt, säger hon.

Eric Emanuelsson
Eric EmanuelssonNyhetschef EFN
Pål Jonson och Annika Winsth
Försvarsminister Pål Jonson (M) och Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Foto: TT
Publicerad: 15 okt. 2024, 13:15Uppdaterad: 15 okt. 2024, 15:04

Under tisdagen stod det klart hur mycket pengar som kommer att satsas på försvaret inom den så kallade totalförsvarspropositionen, som sträcker sig från 2025 till 2030.

Försvarsministern Pål Jonson (M) berättade på en presskonferens att 174 miljarder kronor kommer att läggas på det militära försvaret mellan 2025 och 2030. Det går att jämföra med regeringens förslag i budgetpropositionen för 2025, som innefattar totalt 138 miljarder kronor.

Jonson kallade det för en "historisk satsning" och sa samtidigt att Sverige befinner sig i allvarstider och att det är bråttom att bygga upp ett starkare försvar.

Även civilförsvaret får satsningar på 37,5 miljarder.

"Då finns det alltid en risk"

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, säger att det är bra att det satsas ytterligare pengar på försvaret och att det behövs, men att det blir viktigt att säkerställa att det görs på ett klokt och ansvarsfullt sätt.

– Man har skalat ned försvaret i 30 år och nu ska man skala upp snabbt. Då finns det alltid en risk att det blir så kallade admin-pengar; alltså att personerna som ska göra det här inte finns på plats, så det finns ingen som kan göra det, säger hon.

– Men eftersom försvaret är så eftersatt så finns det behov av investeringar och att rusta upp. Man har gjort sig av med folk, sålt anläggningar och mark.

I regeringens förslag föreslås det att antalet befattningar ska växa från 88 000 i dag till 130 000 år 2035. Antalet värnpliktiga ska öka till cirka 12 000 per år under åren 2032-2035.

Propositionen innebär att försvarsbudgeten ökar från 2,2 procent till 2,6 procent till år 2028, enligt Natos sätt att räkna.

Beslut tas i december

Annika Winsth säger att Riksrevisionen har en viktig uppgift framåt; att se till att skattebetalarnas pengar används på sättet som det är tänkt och effektivt.

– Det är alltid svårt att rusta upp snabbt och du ska hitta rätt personer, säger hon och drar en parallell till polismyndigheten:

– De har fått väldigt mycket pengar men det kommer inte ut fler poliser för det finns inte så många.

Regeringens förslag är redan förankrat hos alla riksdagspartier, då det kommer från Försvarsberedningen, där alla riksdagspartier ingår.

Beslut om totalförsvarspropositionen tas i december i år av riksdagen.

Försvaret

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;