Prenumerera

Regeringen satsar 11 miljarder: ”En vänta-och-se-budget”

På tisdagsmorgonen presenterar regeringen och Sverigedemokraterna sin vårändringsbudget.
– I osäkra och oroliga tider står Sverige starkt, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Ellen Hagström
Ellen HagströmReporter EFN Finansmagasinet
Finansminister Elisabeth Svantesson presenterar satsningar för 11,5 miljarder kronor i vårändringsbudgeten. Foto: TT Nyhetsbyrån / Pressbild
Publicerad: 15 apr. 2025, 08:06Uppdaterad: 15 apr. 2025, 10:25
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

En central riskbild har materialiserats. Det förkunnar finansminister Elisabeth Svantesson i samband med att hon presenterar vårbudgeten från Rosenbad.

– Vi hade goda förutsättningar för att få fart på ekonomin. Men sedan hände då detta som vi pratat om väldigt mycket – handelskriget har materialiserats, säger hon.

– Det vi är med om nu har vi aldrig tidigare upplevt. Vi har ett handelskrig i en tid när marknader är mycket integrerade. Med de besked vi har fått av den amerikanska administrationen är den återhämtningen bruten.

Stimulerar export

Hon konstaterar därefter att det inte råder någon tvekan om att tillväxten kommer att dämpas.

För att stimulera exporterande företag så höjs exportkreditnämndens garantiram med 50 miljarder kronor till totalt 550 miljarder kronor. Det ska underlätta för dessa företag att få lån.

Svantesson: Expansiv budget

Totala satsningarna uppgår till 11,5 miljarder kronor, som framför allt ska bidra till konjunkturåterhämtning – och investeringar i trygghet och säkerhet.

På pressträffen säger finansministern att det är en stor vårändringsbudget som nu presenteras.

– Inte många år, bortsett från pandemin, som vi har haft en så stor budget.

Satsar på rotavdrag

– Vi gör det genom att förbättra rot, riktade jobbsatsningar, stärka Arbetsförmedlingen och möjligheter till jobb för unga, bättre vägar och fler bostäder.

4,35 miljarder går till en tillfällig höjning av rotavdraget för att stötta byggsektorn.

– I den här branschen finns många som inte har jobb.

Experter: ”Andas inte tullkrig”

SEB-ekonomen Robert Bergqvist konstaterar att det inte syns några handelskrigseffekter i regeringens ekonomiska prognoser.

”Inte helt överraskande – det är många som famlar i mörkret just nu. Känns lite som en 'vänta-och-se-budget'”, skriver han.

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, tror att regeringen håller tillbaka på satsningar på grund av stöd till Ukraina och den stora försvarsupprustningen.

– Det är väl inte en budget som andas tullkrig och dramatiska förändringar och försämringar. Utifrån omständigheterna är det en ganska försiktig budget. Man hade naturligtvis kunnat slå till med mer stimulanser, säger han till TT.

Nationalekonomen Lars Calmfors säger till TT:

– Åtgärderna i vårändringsbudgeten är på sätt och vis redan överspelade. Det vi ser hända nu i världen har man inte tagit höjd för, det har gått så fort så det är inte så konstigt, säger han.

– Tullarna slår mot export och gör att företag inte vågar investera. Åtgärder riktade mot investeringar skulle kunna vara en möjlighet.

Regeringen spår att arbetslösheten kommer stiga till 8,6 procent närmsta året – mot tidigare 8,2 procent. Samtidigt spås inflationen mätt i KPIF ligga på 2,5 procent mot tidigare 1,9 procent i slutet av året.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;