Brf-konkurserna skjuter i höjden – SBC varnar köpare

2024 blev ett rekordår för konkurser bland bostadsrättsföreningar.
Bakom siffrorna döljer sig risker som kan slå hårt mot bostadsköpare framöver.

SBC:s affärsområdeschef Therese af Jochnick uppmanar bostadsköpare att granska föreningens ekonomi noga. Foto: TT Nyhetsbyrån / Pressbild
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Totalt försattes 117 föreningar i konkurs i fjol under 2024 – nästan tre gånger fler än året innan och den högsta noteringen på över ett decennium. 

Hittills i år har ytterligare 33 föreningar tvingats vandra samma väg, enligt statistik från Kronofogden som Sveriges Bostadsrättscentrum sammanställt.

Trots att det fortfarande är ovanligt med tanke på att det finns omkring 30 000 föreningar i landet, pekar trenden uppåt – delvis som en följd av att många föreningar pressats av det höga ränteläget under en längre tid.

– Det är ofta nybildade föreningar som har en hög skuldsättning. Man ska i alla fall vara medveten om att det kan bli kraftiga avgiftshöjningar om ränteläget går upp igen, säger Therese af Jochnick, affärsområdeschef på SBC, till TT.

Uppmaningen: Granska föreningens ekonomi noga

En förening i ekonomisk kris kan tvingas ta av sparade medel, skjuta upp underhåll – eller i värsta fall gå i konkurs. Då tar en konkursförvaltare över och bostadsrätterna kan omvandlas till hyresrätter. För den som belånat sig tungt innebär det en högst osäker framtid.

– Vi ser också hur föreningar börjar ta av sitt sparade kapital. Vi anser att en förening bör möta sparandebehovet enligt underhållsplanen, normalt ligger det på ca 300–400 kronor per kvadratmeter och år, säger af Jochnick.

SBC uppmanar bostadsköpare att granska föreningens ekonomi noga. Viktiga faktorer är bland annat skuldsättning per kvadratmeter, om föreningen äger marken eller hyr genom tomträtt – och hur många medlemmar som delar på utgifterna.

– Det är också en jätteviktig aspekt att man tittar på om föreningen innehar fastigheten med lagfart eller tomträtt. Vi ser nu att tomträttsavgälden ökar kraftigt i exempelvis Stockholmsområdet, vilket kan innebära avgiftshöjningar, säger af Jochnick.

Gustav TägtströmEFN Finansmagasinet, Reporter[email protected]
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;