Prenumerera

Rekordstarka – men Netflix kan straffas hårt

Netflix var ifrågasatt och nedkört på börsen för bara tre år sedan, men bolaget har rest sig och det med besked. Värderingen börjar samtidigt ställa allt större krav.

Martin Blomgren
Martin BlomgrenAnalytiker
martin netflix
Rimligen har Netflix utrymme kvar för prishöjningar, även om många konsumenter har det tufft, skriver EFN:s analytiker Martin Blomgren. Foto: TT Nyhetsbyrån / EFN
Publicerad: Apr 2, 2025, 04:06Uppdaterad: Apr 2, 2025, 04:06
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Netflix var ifrågasatt och nedkört på börsen för bara tre år sedan, men bolaget har rest sig och det med besked. Värderingen börjar samtidigt ställa allt större krav.

Det finns några årtal och händelser som sticker ut om man vill förstå Netflix. Det första är 1997 när Reed Hastings startar bolaget, då som en DVD-uthyrningstjänst. Istället för att gå till någon av Blockbuster-kedjans 9 000 butiker i USA och hyra en film så lyckas Netflix övertyga mängder av amerikaner att hyra via postutskick istället.

Hyrfilmsmarknadens dagar börjar dock bli räknade när snabb internetuppkoppling får konsumenterna att ladda hem piratkopierad film och musik gratis på nätet. Hastings förstår vartåt det barkar och ställer om hela affärsmodellen till att bli ett streamingbolag 2007.

House of Cards öppnar dörren

Att leva på andra producenters filmer och serier går bra, men det är 2013 som det smäller till på allvar. En internationell utrullning sammanfaller då med att man släpper den egenproducerade serien House of Cards, där Kevin Spacey och Robin Wright spelar huvudrollerna. Antalet abonnenter skjuter i höjden och Netflix kommer in i var mans hem, även på nya marknader som Sverige.

Framgångarna fortsätter trots att resten av branschen vaknar upp och inser att de måste starta sina egna streamingtjänster och ta kontroll över distributionen. Fram till våren 2022 är tillväxten med några undantag på uppåtgående och aktien följer med.

Men på bara några månader rasar aktien från 700 till 170 dollar och många frågar sig om den otroliga resan är över. En av dem är hedgefondsprofilen Bill Ackman som gör en enorm förlust när han säljer sina aktier i spåren av en rapport där Netflix tappar abonnenter och målar upp en osäker framtidsbild.

Frågorna hopades. Hade tillväxten drivits upp för högt under pandemin? Vilka marginaler väntade ifall hela sektorn skulle sjunka ihop? Skulle innehållsägarna göra slut på Netflix med egna tjänster?

Nu skriver vi 2025 och kan efterklokt konstatera att Ackman och många andra sålde bort sig på botten. Tidigare i år nådde Netflix sin senaste toppnotering på 1062 dollar per aktie. Mer än sex gånger högre än bottennoteringen 2022.

Comebacken kan hänföras till att Netflix har stått starka när andra medieaktörer brottats med spretiga koncernbyggen, dyra sporträttigheter och illojala kunder. Att ett tidigare negativt kassaflöde vänt till stora överskott de senaste åren är också en viktig komponent.

Ovanpå det kan aktiens framgångar även förklaras med att värderingen har följt med övriga teknikbolag uppåt – låt vara att det har skakat till i sektorn efter presidentskiftet i USA.

Bokslutet som kom i slutet av januari får beskrivas som något av ett knock-out-slag i den pågående streamingmatchen. 2024 visade på en omsättningstillväxt om 16 procent, en rörelsemarginal som klättrade från 21 till 27 procent samt en uppgång från 260 till 302 miljoner betalande abonnenter på ett år.

Guidningen för 2025 från bolaget pekar också mot fortsatt tillväxt i både omsättning och marginal, vilket innebär bra fart i vinsttillväxten. En omsättning på 43,5-44,5 miljarder dollar och en rörelsemarginal som klättrar till 29 procent är vad Netflix ser framför sig.

Analytikerna som följer bolaget har förtroende för att Netflix levererar både vad gäller omsättningen och marginalerna.

2022

2023

2024

2025E

2026E

Omsättning, musd

31616

33723

39001

44291

49793

Rörelseresultat, musd

5600

6954

10418

12904

15614

Rörelsemarginal 

17,7%

20,6%

26,7%

29,1%

31,4%

Vinst/aktie, usd

9,95

12,03

19,83

24,81

30,44

Utdelning/aktie, usd

0

0

0

0

0

P/E

30

41

45

36

29

Källa: Factset 

Marginalen väntas fortsätta uppåt

Förväntningarna på aktiemarknaden är en ytterligare marginalförstärkning 2026 och värderingsmässigt gör den snabba vinsttillväxten att p/e-talet faller till omkring 36 i år och vidare ner till strax under 30 nästa år. Nettoskulden är ganska blygsam på 6 miljarder dollar, vilket innebär att balansräkningen är solid.

Värderingen är hög men inte astronomisk med tanke på Netflix position, stora och stigande kundbas, betydande skalfördelar och en kvarvarande potential inom exempelvis spel och reklamabonnemang. Rimligen har Netflix också utrymme kvar för prishöjningar, även om många konsumenter har det tufft.

På temat ”utrymme kvar” är det också intressant att ställa Netflix nuvarande position mot den totala marknaden. Enligt bolaget finns det över 750 miljoner bredbandshushåll och underhållningsintäkter på 650 miljarder dollar på de marknader man är närvarande idag. Det innebär grovt räknat att man är inne på 40 procent av hushållen redan, men bara har 6 procent av de totala intäkterna. Hittills.

Tar mellanvägen inom sport

Intressant är också hur Netflix har hittat en smart mellanväg inom sportsegmentet. Istället för att köpa dyra rättigheter till hela ligasäsonger gör man väl valda punktinsatser och köper in enskilda matcher samt producerar bakom-kulisserna-serier, som Formel1-succén Drive to Survive.

Netflix står starkare än någonsin, gör mycket rätt och har tillväxt kvar, men som årets USA-börs har visat så kan den vara skoningslös mot högt värderade bolag när riskaptiten faller eller när tillväxten ifrågasätts.

Jag ser en relativt hög värdering av Netflix som motiverad, men skulle ändå inte satsa på att den blir så mycket högre och oroas av att minsta bakslag kan straffa aktien hårt. En svensk placerare måste även ta i beaktande att stora rörelser i dollarn kan bli en faktor, där den nuvarande trenden inte är gynnsam. Det är inte ett avgörande investeringsargument men det gör det slutsatsen enklare – avvakta med Netflix.  

NETFLIX

BÖRSVÄRDE: 416 miljarder usd

AKTIEKURS: 972 usd

REKOMMENDATION: Avvakta

FÖR: Gör det mesta rätt i kriget om streamingkunderna och ökar intäkter, marginaler och kassaflöde i rask takt. Kan expandera inom spel, sport och reklamabonnemang.

EMOT: Hård konkurrens om konsumentens plånbok och en stark kursutveckling de senaste åren ställer höga krav på fortsatt lönsam tillväxt. Motgångar kommer att straffas hårt.

Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker på EFN Finansmagasinet.
Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj. Aktiekurs avser stängningskurs 24 mars.

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;