OMXS30
OMXSPI
NDX

Riksbanken sänker med 25 punkter som väntat

Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter som väntat. Stockholmsbörsen öppnade ned 1,5 procent efter Fed:s sänkta guidning framåt, börsen återhämtade sig efter Riksbankens sänkning och backar omkring 1 procent.

Erik Thedéen Riksbanken.
Riksbankschefen Erik Thedéen. Foto: TT
Publicerad: 19 dec. 2024, 09:30Uppdaterad: 19 dec. 2024, 10:48

Riksbankens beslut att sänka räntan för femte gången i år, med 25 punkter till 2,50 procent till 2,75, var ett enhetligt beslut och var i linje med analytikernas förväntningar. Sedan i maj har styrräntan sänkts med 1,5 procentenheter och senast i november sänktes räntan med 50 punkter.

Centralbanken räknar med att räntan kommer sänkas en gång till under första halvåret 2025 och skriver att konjunkturen är fortsatt svag trots tecken på återhämtning. Räntebanan har dragits ner på kort sikt jämfört med septemberprognosen men oförändrad på längre sikt där slutpunkten ligger kvar på 2,25 procent.

"Under året har inflationen sjunkit och inflationstrycket stabiliserats i linje med målet. Samtidigt har tillväxten varit låg. Riksbanken har sänkt styrräntan gradvis men i snabb takt. En lägre inflation och ränta bidrar till stärkt köpkraft för hushållen och ger stöd till konjunkturen", skriver Riksbanken.

Inflationsprognosen höjs

Samtidigt höjer Riksbanken KPIF-prognosen till 1,9 procent för 2024, 2,0 procent 2025 och 1,9 procent 2026. Tidigare låg prognosen på 1,7 procent i år, 1,6 procent nästa år och 1,9 procent för 2026. Höjningen görs i spåren av att Riksbanken ser inflations- och konjunkturutsikterna som fortsatt osäkra.

"Osäkerheten är särskilt stor kring utvecklingen i omvärlden, bland annat när det gäller den geopolitiska oron, oklarheterna kring handelspolitiken och de uppblossade regeringskriserna i Europa. Det finns även risker kopplade till återhämtningen i den svenska ekonomin och kronans växelkurs."

BNP-prognosen för 2024 och 2025 sänks till 0,6 och 1,8 procent från tidigare 0,8 och 1,9 procent. För 2026 höjs prognosen till 2,6 från 2,5 procent. Anledningen uppges vara att den svenska tillväxten troligen dämpas av högre amerikanska tullar.

"USA:s tillträdande president, Donald Trump, har vid upprepade tillfällen hotat med att införa högre importtullar på varor från andra länder, med särskilt fokus på Kina. Farhågan är att dessa tullar inte bara påverkar BNP-tillväxten i både USA och Kina utan även bromsar den svenska tillväxten", skriver Riksbanken.

Höjda importtullar i USA riskerar att påverka både den inhemska och globala ekonomin. Jämfört med de tullar som infördes under Trumps första mandatperiod, innebär det nuvarande förslaget högre tullsatser och en bredare påverkan på fler länder. Detta antyder att effekterna kan bli betydligt större denna gång. Samtidigt råder stor osäkerhet kring exakt hur höga tullarna kan komma att bli.

Texten uppdateras.

RiksbankenStyrräntaErik Thedéen

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;