Prenumerera

Riksbanken sänker styrräntan som väntat

Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter som väntat till 2,25 procent. Börsen var upp omkring en halv procent inför beskedet och ligger kvar på samma nivå efter sänkningen.

Riksbanken puffbild med Grahn och Bornevall
Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank och Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken. Foto: Lisa Mattisson/Pressbild
Publicerad: 29 jan. 2025, 09:31Uppdaterad: 29 jan. 2025, 13:18
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Riksbanken sänker styrräntan för sjätte gången i rad, den här gången med 25 punkter till 2,25 procent från 2,50 vilket var i linje med förväntningarna. Sedan i maj 2024 har Riksbanken sänkt styrräntan med 1,75 procentenheter.

– Det var väntat och prisat i marknaden. Hade de inte sänkt hade det blivit ett märkligt läge, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank i EFN Direkt.

Beslutet att sänka räntan var enhetligt och decemberprognosen upprepas med en sänkning, dagens, under första halvåret 2025.

"Prognosen för styrräntan från december bedöms i allt väsentligt stå sig, men direktionen har beredskap att agera om inflations- och konjunkturutsikterna förändras", skriver Riksbanken.

"Decemberprognosen står sig"

"Mot bakgrund av att risken för en alltför hög inflation är begränsad samtidigt som konjunkturläget är svagt bedömer direktionen att det är lämpligt att sänka styrräntan nu", heter det vidare.

Handelsbankens makroekonom Helena Bornevall följer Riksbankens prognos med inga fler sänkningar i år.

– Det är vår prognos och Riksbankens räntebana indikerar det också. Men de lyfter också osäkerhetsfaktorn i omvärlden. Det geopolitiska läget och politiken i USA, inte minst, säger hon till EFN.

Hon säger vidare att effekterna av att styrräntan sänkts flera gånger det senaste året verkar med viss fördröjning.

– Och det borde få ganska tydlig effekt på början av året på hushållens köpkraft, med skattesänkningar på det.

Kronan handlas oförändrat mot både dollarn och euron som står i 11 respektive 11,47 kronor.

– Jag tror inte att kronans värde påverkas i dag. Om FED lämnar oförändrad ränta så är även det inprisat i marknaden, säger Michael Grahn.

Kronan oförändrad

För arbetsmarknaden spår Riksbanken att det kommer dröja en bit in på året innan det vänder.

Centralbanken konstaterar att antalet varsel fortsatts är på en förhöjd nivå men har minskat under hösten. Arbetslösheten har hållit sig kvar på ungefär 8,5 procent, men anställningsplanerna i näringslivet har stigit.

"Utvecklingen har varit i linje med prognosen i december", konstaterar Riksbanken.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;