Risk för prisrusning på kaffe: "Någon måste pröjsa för kalaset"
Kaffet riskerar att bli ännu dyrare i Sverige.
På råvarubörsen i slutet av september nådde det "svarta guldet" det högsta priset på 13 år.
– Någon ska pröjsa för det här kalaset och det blir alltid konsumenten, säger Ulf Mazur på Matpriskollen.
Den 26 september landade priset på kaffe på råvarubörsen på omkring 2,7 dollar, vilket är den högsta siffran sedan april 2011. Med andra ord har kaffet inte varit dyrare då, än på 13 år.
Efter slutet av september har priset sjunkit något, men ligger alltjämt kvar på hög nivå. Under måndagen handlades det för 2,5 dollar vid lunchtid.
Prisökningarna på kaffet är heller inget nytt för hösten 2024, utan har varit på tal i Sverige länge. Siffror från Statistiska centralbyrån visar att priset på kaffe i Sverige som helhet har ökat med 50 procent de tre senaste åren.
Och med all sannolikhet kommer prisstegringen att fortsätta, och nu senare i höst kanske till en ännu högre takt, bedömer Ulf Mazur på Matpriskollen.
– Kaffepriset i Sverige ändrar sig var tionde vecka. Det är en speciell modell då alla aktörer sätter priset samtidigt ut till kedjorna som sen väljer vilka de vill satsa på de nästkommande tio veckorna. Råkaffepriset har gått rakt upp under en längre tid och de stora aktörerna kan inte vänta utan måste löpande säkra sina kommande kaffevolymer.
Exakt hur mycket dyrare en kopp kaffe kan väntas bli framöver vågar han inte sia om.
– Prognoserna säger att det fortsätter kommer att gå upp. Sedan kanske man kan rädda det för konsumenter lite med extrapriser och lockvaror. Men någon ska pröjsa för det här kalaset och det blir alltid konsumenten, så vi bör nog förbereda oss på att kaffepriset i butikerna kan fortsätta uppåt.
Extremväder i Brasilien
En anledning som kopplas till prisutvecklingen på kaffe är extremväder.
– Resultatet av vår resa var chockerande. Vi träffade kaffebönder som inte hade haft regn på 165 dagar. Det är skrämmande, säger verksamhetschefen Ida Nordgaard på norska Nord Kaffe till Dagens Næringsliv, efter resa till Brasilien, världens främsta kaffeexportör.
Att allt kaffe handlas i dollar är också en faktor som spelar in, särskilt för den svenska marknaden.
Arvid Nordquist är ett av Sveriges största kaffebolag, med anor från 1800-talet. Erica Bertilsson, hållbarhets- och kommunikationschef, nämner också situationen i Brasilien.
– Frostvarning och torka påverkar naturligtvis prisförväntningarna framåt, säger hon.
Men samtidigt manar hon till lugn. Enligt henne är ett fluktuerande kaffepris något som branschjättarna har god erfarenhet av att hantera.
– Priset har varit högt sedan ett år tillbaka. Det är dubbelt så högt som oktober 2023. På sikt kommer den senaste utvecklingen med högre pris att avspeglas på hyllan. Men förr eller senare blir förutsättningarna annorlunda och då sker det motsatta och priset går ner.
Flera andra orsaker
Erica Bertilsson pekar också på flera andra faktorer som förklarar kaffeprisets höga volatilitet.
– Mycket är drivet av att stora fonder väljer att sätta sina pengar i råvaror, något som gör att priset går upp. Sedan har avskogningsförordningen drivit på prisbilden.
EU:s avskogningsförordning – som syftar till att företag måste garantera att deras produktion inte orsakat avskogning – skulle införts vid årsskiftet, enligt Erica Bertilsson.
– Den förordningen innebär att vi bland annat måste ge exakt GPS-placering om varifrån vi köper kaffet, vilket innebär en stor administrativ omställning i branschen. Nu har EU valt att implementera förordningen först om tolv månader