Rustas resultat överskuggar expansionen
Lågpriskedjan Rusta är ett av börsens mer nytillkomna bolag. Aktien återhämtade kursfallet efter morgonens rapport. Hittills har bolaget gjort mycket rätt, men det försämrade resultat överskuggar morgonens aviserade expansionsplaner.
Rusta var ett av få bolag som vågade sig till börsen förra hösten. Riskviljan var avslagen och kraven från investerarhåll hade ökat markant. 45 kronor per aktie var börsen beredd att betala, vilket värderade bolaget till nästan 7 miljarder kronor.
En upplevd stabilitet och förutsägbarhet uppskattades från aktiemarknaden. Affärsmodellens styrka har bevisats. Trots den försvagade konsumenten har de finansiella nyckeltalen varit klart godkända.
Den operativa utvecklingen har belönats med kraftig kursuppgång och höjda värderingsmultiplar. I det andra kvartalet som sträcker sig till sista oktober redovisar bolaget en årsvinst på 2,9 kronor per aktie. På 68 kronor värderas aktien till cirka 24 gånger den historiska årsvinsten.
Jämförelsesiffrorna var tuffa i kvartalet. Norska och svenska marknaden visade på bra tillväxt, övriga marknader backade.
Nettoomsättningen ökade med 3,1 procent och uppgick till 2,7 miljarder kronor. Ökade kostnader slog mot vinsten som minskade med nästan 15 procent på årsbasis.
Fem nya varhus öppnades under kvartalet och förklarar en något lägre vinstnivån. Antalet varuhus uppgick till 218 vid utgången av oktober. Prognosen för varuhusöppningar kommande tre år höjdes i samband med rapporten. Från tidigare intervall på 40–60 till 50–80.
Rustas vd Göran Westerberg beskriver i vd-ordet hur den viktiga julhandeln börjat enligt plan. I Sverige ökar antalet besök samtidigt som snittkvittot ökar.
Rusta har hittills lyckats bra. Ökad andel egna varumärken kan höja lönsamheten och en stärkt konsument bör gynna bolaget. Hyresförhandlingar med fastighetsägare bör dessutom underlättas framåt.
Aktien värderas en bra bit under lågpriskedjan Europris, men i linje med Axfood och Clas Ohlson. Flera svenska fondbolag och investmentbolaget Svolder har lämnat aktien i år. Grundarfamiljen är fortfarande klara majoritetsägare. Bland de fem största ägarna finns amerikanska Capital Group och Fidelity Investments.
Skulden är låg och kassaflödet bra. Ett relativt lågt konjunkturberoende och förutsägbar affärsmodell lär även premieras framåt. Än mer efter att Rusta bevisat sig i en svagare marknad.
Men höjda expansionsmål är inte mer än symboliska. Butikerna ska öppnas i snabbare takt. En nordisk lågpriskedja med historiska expansionssatsningar kan sluta på fler sätt än succé. Mycket talar för att Rusta lyckas väl. Oavsett är priset för att få vara med för högt.