Så kan Danmark rusta upp – med Sverige: ”Bättre pris”
Danmarks förre överbefälhavare Peter Bartram ser ett naturligt samarbete mellan Danmark och Sverige som en självklar del av den pågående upprustningen.
Enligt FHS-professorn Kjell Engelbrekt kan det handla både om att köpa svenskt som att gå samman i upphandlingar.
– Jag kan mycket väl tänka mig att danskarna tycker att det är en klok idé att köpa svenskt, säger Engelbrekt till EFN.


Den danska regeringen har aviserat en massiv upprustning av landets försvar. 75 miljarder kronor ska spenderas under de kommande två åren, allt för att mota det ryska hotet i grind.
– Det går att likna med det Tyskland gjorde redan 2022, alltså att man lägger en stor klumpsumma i stället för att skruva upp de årliga försvarsutgifterna. Därmed skapas en möjlighet att styra om satsningarna inom försvarsmakten i takt med regeringens behov och prioriteringar, säger Kjell Engelbrekt, professor på Försvarshögskolan.
I Danmarks fall sägs det framför allt handla om en upprustning av luftförsvaret, något som med stor sannolikhet kommer att innebära ett tätare samarbete med Sverige då länderna redan har en etablerad samverkan kring luftrummet.
– Det är väl inte osannolikt med tanke på att vi är samspelta i termer av både operativ försvarsplanering, försvarsindustrisamarbete och övningar. I den mån som danskarna behöver förmågor som vi är duktiga på, om det nu är Stridsfordon 90, Archer eller någon annan förmåga. När det gäller flygstridskraften har jag svårt att tänka mig att de skulle välja bort sina F35:or och välja Gripen i stället, det är en för stor satsning, men när det gäller andra plattformar, inte minst för armén, så kan jag mycket väl tänka mig att danskarna tycker att det är en klok idé att köpa svenskt, säger Engelbrekt.
Uppmuntras från EU-håll
Ett annat alternativ är att Danmark och Sverige går ihop och shoppar utländskt.
– Det kan även handla om att Sverige och Danmark gör upphandlingar tillsammans och därmed kan få ett bättre pris helt enkelt. Så det är en annan möjlighet, i stället för att man köper från Sverige går man samman och gör upphandlingar tillsammans, och det är någonting som alltmer uppmuntras från EU-håll, säger Engelbrekt.
När det gäller svenskproducerat som kan bli aktuellt att köpa från danskt håll nämner Engelbrekt främst två system som hyllats världen över.
– Det är väl framför allt några av de som använts i Ukraina, Stridsfordon 90 och Archer, som är ett av de bästa artillerisystemen i världen enligt många experter. I alla fall när det handlar om de större och dyrare systemen. Sen finns det ju det här som Ericsson och Saab är duktiga på i termer av elektronisk krigföring, radarsystem och liknande saker.
