Så kan gifta par höja pensionen 2025

Är du gift? Och tjänar betydligt mer, eller betydligt mindre, än din partner?
Då finns det helt lagliga pensionspengar att tjäna.
Knepet? Flytta premiepensionen mellan varandra.

Gift eller förlovat par. Händer. Genrebild.
Gift par Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 16 dec. 2024, 16:01Uppdaterad: 16 dec. 2024, 16:01
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Det finns makar som för över premiepension mellan varandra.

Oftast är det män som för över premiepensionen till kvinnor, ibland som ett tack för att den ena partnern kanske tagit ett större ansvar för barn och/eller hushåll under de yrkesverksamma åren.

Men majoriteten av de som gör detta, sysslar med renodlad och medveten skatteplanering.

För att detta ska vara en lönsam affär för ett gift par, krävs det att partnern som för över pensionen gör det för att undvika en hög beskattningsnivå, som inte drabbar den gifta partnern (som har en lägre inkomst och pension, som gör att hen inte kommer upp i en högre skattenivå efter att överföringen är gjord).

Men det är en väldigt låg andel av befolkningen som gör denna typ av överföring, färre än cirka 0,3 procent per år av de med pensionskapital.

En liten hake: Avgiften...

– Jag tror att den viktigaste förklaringen till att så få för över premiepension mellan varandra är att de helt enkelt inte känner till att möjligheten finns, resonerar pensionsekonomen Trifa Chireh på Länsförsäkringar i Stockholm.

Det finns en liten hake också: Pensionsmyndigheten tar ut en avgift på sex procent om man vill göra den här transaktionen. Så det gäller att dubbelkolla, att det är långsiktigt lönsamt, i det enskilda fallet. 

Pensionsöverföring - viktigt att tänka på!

1. För att föra över sina premiepensionsrätter till en annan person så behöver man vara gift eller registrerad partner. Det räcker inte att vara sambo.

2. Det går bara att föra över pensionsrätter för innevarande år och framtida år. Det går alltså inte att föra över premiepensionsrätter som tjänats in tidigare. Det går heller inte att få tillbaka pengar som förts över till din partner.

3. Hela 97 procent av alla överföringar sker från män till kvinnor. 

4. Vid skilsmässa avslutas överföringen automatiskt.

5. Glöm inte avgiften på sex procent! För du över 1000 kronor, så får din partner alltså 940 kronor.

6. I Sverige är det färre än 20 000 par per år som utnyttjar möjligheten att överföra premiepension, blott knappa 0,3 procent. Betydligt färre än antalet par som skulle tjäna på att göra så.

7. Anmälan av överföring av premiepension måste ske senast 30 april det aktuella året.

Trifa Chireh ställer sig tveksam till avgiften, eftersom hon tycker att möjligheten att flytta premiepension är något som främjar jämställdheten i samhället. 

– Det borde ligga i Pensionsmyndighetens intresse att öka kännedomen om denna möjlighet för att främja jämställdhet. Särskilt bland personer i åldrarna 30 till 49 år, eftersom det är främst i dessa åldrar som många kvinnor arbetar deltid på grund av vård av barn. Och behovet att föra över premiepension generellt bör vara större då, än för äldre, resonerar hon.

De allra flesta personer som för över sin premiepension har nått upp till intjänandetaket för den allmänna pensionen, de är alltså höginkomsttagare.

Men eftersom det är så få par som för över premiepensionen totalt sett, så påverkas det totala gapet mellan mäns och kvinnors genomsnittliga intjänande endast marginellt i dagsläget.

Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;