Nya lättnaderna: Så mycket billigare blir det varje månad
Lättade amorteringskrav och högre bolånetak.
Blir de nya förslagen verklighet kan din boendekostnad minska rejält.
– Det är bra att lätta lite, sen får vi se om det räcker med att ta bort det skärpta amorteringskravet, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
På måndagsmorgonen presenterade makrotillsynskommitténs ordförande Peter Englund nya utredningen som ska göra det lättare för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden.
I ett första steg föreslås att det skärpta amorteringskravet slopas och att bolånetaket höjs. I ett andra steg ska amorteringskravet mildras och människor med bolån på över 50 procent av bostadens värde ska amortera en procent. I dag är det krav på två procents amortering vid bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde.
– Spontant känner jag att när amorteringskraven infördes så var det kraftiga krav. Vi behöver nu amortera och kan inte spara som vi vill. Det har gjort det svårt för unga att komma in på marknaden och i förlägningen inneburit att det inte byggs tillräckligt med bostäder, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Men blir inte bostadsägare i dag vinnare på detta?
– Det är svårt att veta vilka som vinner. Om man äger en bostad och värdet går upp så kommer värdet på nästa lägenhet också gå upp.
Hur ser det på att detta görs i två steg?
– Det är väldigt bra att man börja med att och se vad som händer på marknaden. Det är också bra psykologiskt, att alla inte springer i väg och tänker att priserna går upp.
”Bättre för finansiella stabiliteten”
Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är positiv till lättnaderna.
– Jag tycker det är klokt att man behåller utgångspunkten att lån ska amorteras och att kravet därför ska behållas. Samtidigt finns utrymme för ett mildare krav i det här läget. Kravet gör att mycket pengar blir låsta i bostaden, vilket kan påverka den enskildes möjligheter att exempelvis bygga upp en buffert, säger hon och fortsätter:
– Det är faktiskt bättre för den finansiella stabiliteten om hushållen kan ha trygghetsbuffertar, och därför är det bra med ett mer flexibelt krav. Bolånetaket har varit och är en viktig åtgärd, men en höjning bör kunna öka framför allt ungas möjligheter att ta sig in på bostadsmarknaden och det är viktigt.
Så mycket billigare blir ditt bolån
Christina Sahlberg på Compricer tror inte lättnaderna kommer innebära kraftigt höjda bostadspriser. Hon pekar bland annat på de höga räntorna och hur marknaden inte riktigt kommit igång trots sänkta räntor.
– Jag tror man är försiktig som bostadsköpare. Det är fortfarande dyrt att köpa och det är inte många som lånat mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (gränsen för skärpta amorteringskravet, reds. anm).
– SBAB rapporterade nyligen att det är 14 procent av alla hushåll som har ett bolån på över 2 miljoner kronor. Så ibland pratas det om vår skuldsättning som att den är värre än vad den är.
Så mycket billigare kan ditt lån bli
För en person med ett bolån på 1 miljon kronor innebär de två stegen...
... Steg 1:
Med slopat skärpt amorteringskrav (från 3 procent till 2 procent) blir din kostnad 10 000 kronor mindre per år – eller 833 kronor mindre i månaden.
... Steg 2:
Med ett sänkt amorteringskrav till en procent (från 2 procent) blir din kostnad 10 000 kronor mindre per år – eller 833 kronor mindre i månaden.
... Totalt:
Om båda stegen blir verklighet innebär det att en person med 1 miljon kronor i bolån kan få totalt 20 000 kronor mer i plånboken varje år – eller 1 666 kronor mer i månaden.