Så mycket dyrare blir midsommarmaten
Midsommarveckan är här och konsumtionen väntas öka med 1 miljard kronor när kylarna ska fyllas. Statistik från SCB visar att matpriserna ökade i maj och att midsommarmaten stigit mer än snittet.
– Sillpriserna brukar sjunka vid midsommar, säger Carl Mårtensson, statistiker på SCB.

Matpriserna har återigen fått fart och i maj ökade priserna med 5,2 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Jämfört med april steg priserna knappt 0,2 procent. Sett till ett år står kaffe för den största prisökningen med en uppgång på närmare 40 procent.
SCB:s årliga midsommarkorg visar att även den klassiska midsommarmaten stigit mer än snittet under året. Smör, hårdost, grädde och gräddfil har ökat mellan 8-22 procent de senaste tolv månaderna.
– Däremot har priset på potatis följt den genomsnittliga prisuppgången på livsmedel och stigit drygt 5 procent jämfört med maj 2024, säger Carl Mårtensson, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.
Priset på sill har nästan legat stilla jämfört med maj i fjol. Samtidigt har gick priset upp med 13 procent från påskmånaden april till maj.
– Vid midsommar brukar butikerna satsa på prissänkningar på sill. De senaste fem åren har sillpriserna sjunkit med 10 till 15 procent jämfört med maj.
Midsommar maten dyrare
Grönsaker sticker däremot ut med prisnedgångar. Blomkålspriserna har minskat med 27 procent och priserna på morötter har sjunkit med 20 procent. Även färsk lax och paprika har minskat i pris med 15 procent sedan maj 2024. Priserna på färska bär, avokado och mango har sjunkit med cirka 4 procent.
Enligt statistik från SCB handlar svenska hushåll för nästan 1 miljard kronor mer än en genomsnittlig vecka då konsumtionen ligger på omkring 46 miljarder kronor. I sällanköpsvaruhandeln syns ett omvänt mönster där konsumtionen minskar med 500 miljoner kronor mot en vanlig vecka.
– Ökningen blir särskilt tydlig under onsdag och torsdag före midsommarafton. Och det är framför allt i dagligvaruhandeln som konsumtionen stiger, den blir cirka 1,5 miljarder högre än normalt, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.
Konsumtionen på jämn nivå
Hittills i år har hushållens konsumtion överlag legat på en jämn nivå trots ökade reallöner och höjda tullar.
– De senaste fyra veckorna fram till den 8 juni minskade konsumtionen med 0,3 procent jämfört med de fyra veckorna som föregick dessa. Jämför man de fyra veckorna (från 12 maj till 8 juni) med motsvarande fyra veckor 2024 ökade konsumtionen med 1,1 procent. Vi kan se att det framför allt är utvecklingen inom sällanköpshandeln och transport som påverkar utvecklingen negativt, säger han.
Prisutveckling på utvald midsommarmat, senaste året
Produkt | Prisförändring sedan maj 2024, i procent |
Smör | 22,3 |
Hårdost | 12,5 |
Grädde | 12,4 |
Gräddfil, creme fraiche | 8,0 |
Potatis | 5,2 |
Öl 0 - 2,7% | 4,0 |
Glass | 3,6 |
Läsk | 3,0 |
Brännvin | 0,6 |
Sillkonserver | 0,2 |
Gravad/rökt lax | -0,6 |
Kaviar | -0,7 |
Ägg | -0,9 |
Färska bär | -3,8 |
Hårt bröd | -3,9 |
Färsk lax | -15,3 |
Källa: SCB
