Så påverkas din ekonomi av USA under 2025

På kort sikt: Sparandet.
På längre sikt: Priserna i butik, bolåneräntorna och en oviss framtid för den svenska kronan.
Donald Trumps tillträde kan påverka de svenska hushållens ekonomi på flera betydelsefulla områden under det kommande året.

Tecken på ökande inflation i USA och kronkursen blir två saker att hålla under uppsikt för svenska hushåll under 2025. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 2 dec. 2024, 18:52Uppdaterad: 2 dec. 2024, 18:52

Américo Fernández, privatekonomisk expert på SEB, pekar på tre områden att hålla extra koll på i relation till den egna ekonomin under det kommande året: Ränteläget, den svenska kronkursen och börsklimatet.

På kort sikt är det svenskarnas sparande på börsen som påverkas mest av Donald Trumps utspel och löften inför regeringsskiftet i januari nästa år, då utlovade skattesänkningar och avregleringar väntas gynna en rad inhemska sektorer i USA.

Hittills har valresultatet bidragit till fortsatta börsuppgångar på Wall Street.

– Å andra sidan finns det ju en möjlighet att förväntningarna, som det heter, redan är inprisade i börsen. Trump är känd för att vara ganska offensiv och kan både gynna och skapa osäkerhet på börsen, säger Américo Fernández.

"Håll koll på inflation i USA"

I vilken utsträckning Donald Trumps löften om tullar gentemot omvärlden faktiskt blir av återstår att se, men 10-procentiga tullar för alla europeiska exportvaror till USA har utlovats.

För Kina väntar tullar på minst 60 procent och för USA:s grannländer Mexiko och Kanada, som står för omkring 40 procent av den amerikanska importen, väntar tullar på 25 procent enligt nya besked från Trump i veckan.

Fyra områden där Trump-administrationen påverkar svenskarnas ekonomi under 2025 

Priserna i butik
Tullar, tullar, tullar. Om USA:s regering gör verklighet av Donald Trumps utannonserade tullplaner kommer det i slutändan att drabba konsumenterna i form av högre priser på båda sidor Atlanten när EU väntas svara med tullar på amerikanska importvaror och även Kina kommer att förändra sin handelspolitik. Trump har utlovat 10-procentiga tullar på europeisk export till USA.
– Det slutar med högre priser. Handelskrig är en konstant förlustaffär för hushållen, säger Américo Fernández.

Bolåneräntorna

Trump-administrationens planerade tullar bedöms kunna bidra till att inflationen återigen ökar i USA, vilket i sin tur påverkar den amerikanska centralbankens kommande beslut och riskerar att sätta stopp för räntesänkningar. Något som även spiller över på svenska Riksbankens räntebeslut.
– Om det kommer besked om uteblivna räntesänkningar och kanske till och med räntehöjning i USA på sikt ska de svenska hushållen dra öronen åt sig, det får en effekt på de långa bolåneräntorna med högre räntor för fem, eller kanske tre, års bindningstid eller mer, säger Américo Fernández.

Kronkursen
Under 2020-talet har den rådande sanningen om att en svag krona gynnar svensk export, vilket i sin tur skapar fler arbetstillfällen och ökar köpkraften, ställts på ända.
– Vi har inte fått den utveckling vi borde fått när omvärlden befunnit sig i lågkonjunktur och inte efterfrågat särskilt mycket exportvaror, säger Américo Fernández.
Dollarn har redan stärkts utifrån förväntningar om att Donald Trumps vallöften kommer att förverkligas och en fortsatt svag krona bidrar ytterligare till att fördyra import av varor och livsmedel till Sverige.

Elpriserna
Donald Trump har påstått sig kunna avsluta kriget i Ukraina innan han tillträder i januari nästa år. En framgångsrik fredsförhandling mellan Ryssland och Ukraina skulle sannolikt även innebära goda nyheter för svenska plånböcker, främst när det gäller kronkursen och elpriserna.
– Utländska investerare skulle inte längre uppleva osäkerhet kring den svenska och norska kronan på grund av krig i närområdet. Det skulle också leda till bättre planeringsförutsättningar och att vi kommer tillbaka till bättre energipriser, säger Américo Fernández.

I kombination med en statsskuld som väntas öka till följd av skattesänkningar är ekonomer eniga om att risken för ökande inflation är överhängande med Trumps ekonomiska politik – vilket bland annat påverkar svenska hushåll med planer på att binda sina bolåneräntor över längre tid.

– Får vi en situation i USA där man nästan börjar backa från räntesänkningar på grund av inflationshöjande satsningar kommer marknaden att förvänta sig att ränteläget kommer att vara högre längre fram och det får en effekt på bankernas långa upplåning och de bundna bolåneräntor. Det är något hushållen i Sverige bör hålla koll på.

Konsumenterna förlorare i handelskrig

När tullar gentemot Europa klubbades igenom under Trumps första mandatperiod 2016–2020 svarade Europa med samma mynt för en rad amerikanska importvaror. Så lär det bli den här gången också.

De ökade kostnaderna står i slutändan konsumenterna för, och en fortsatt svag svensk krona bidrar ytterligare till saftigare prislappar på importvaror i butik. Att löneökningar skulle kompensera för den minskade köpkraften bedömer inte Américo Fernández som troligt.

– Det finns en uppenbar risk för att vi blir förlorare på det här. I Sverige har vi också varit duktiga på att inte vilja elda på inflationen med stora lönehöjningar.

Américo Fernandéz
Américo Fernández, privatekonomisk expert på SEB. Foto: SEB

Fred i Ukraina goda nyheter

Huruvida Donald Trump kommer att kunna bidra till en hållbar fredsuppgörelse i Ukraina återstår att se, men om det sker i närtid innebär det goda nyheter även på ett ekonomiskt plan för svenska hushåll.

– Det vore fantastiska nyheter för alla, och vore också positivt för plånboken, säger Américo Fernández.
Fred i Europa väntas innebära en återgång till mer fördelaktiga energipriser, en utgiftspost som omges av osäkerhet den kommande vintern.

– Skulle vi få en tuff elvinter så ser jag inte att den här regeringen skulle komma med några breda elstöd igen – de var dyra och ineffektiva, så det är nog inget man ska förvänta sig, säger Fernández.

ElpriserKronkursenBostadsmarknadenDonald Trump

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;