Så påverkas du av lägre ränta på skattekontot
I dag kom beskedet att Skatteverket sänker sina räntor på skattekontot från och med 1 december.
Men hur påverkar det dig?
Alla som betalar skatt i Sverige har ett skattekonto. Du kan ha ett överskott eller ett underskott på skattekontot.
Vanligtvis innebär för dig som privatperson ett överskott på att du har fått skatteåterbäring. Skatteåterbäringen betalas oftast ut i samband med att du får ditt slutskattebesked. Men det finns andra fall där du kan ha ett överskott på skattekontot, till exempel om du gjort en extra inbetalning till skattekontot.
Intäktsräntan sänks
Har du ett överskott på skattekontot så tillgodoräknas du intäktsränta. Skatteverket sänker den räntan från 1,6875 procent ned till 1,125 procent. Det betyder att du får mindre pengar i ränta på ditt överskott.
– Anledningen till detta är att alla räntor på Skattekontot beräknas utifrån en basränta som i sin tur beror på räntan på statsskuldsväxlarna. När de ändras så ska enligt lag basräntan följa efter, säger Magnus Lundberg, rättslig expert på rättsavdelningen på Skatteverket.
Men det finns fler räntor som Skatteverket sänker från och med 1 december. Myndigheten sänker även den låga kostnadsräntan; den gäller för de personer eller företag som har ett underskott på sitt skattekonto men skulden har inte passerat förfallodagen. Då får man betala en ränta på beloppet och den räntan sänks från 3,75 procent ned till 2,50 procent.
– Du behöver alltså betala mindre i ränta på underskottet med start 1 december. Dessa räntor kan ibland ändras flera gånger under året. Räntorna kan då beräknas med olika procent beroende på när underskottet uppkom och när till exempel din kvarskatt ska betalas, säger Magnus Lundberg.
Höga kostnadsräntan sänks
Till sist så sänks även den höga kostnadsräntan. Den räntan gäller alla skatteskulder som inte är inbetalda senast på förfallodagen. Räntan sänks från 18,75 procent ned till 17,5 procent.
– Den drabbas man av om man till exempel inte har betalat sin kvarskatt i tid. Då får man efter förfallodagen betala den höga kostnadsräntan och den motsvarar den låga kostnadsräntan plus 15 procent, säger Lundberg.
När nästa besked om ränteändringar kan komma från Skatteverket är svårt att förutse. Senast det var en ändring av basräntan var 1 juli i år och det hela beror som sagt på hur säljräntan på sex månaders statsskuldväxlar rör sig.