Så påverkas Sverige av krisen i Tyskland
Samtidigt som blickarna är fästa på det amerikanska presidentvalet och svenska makrosiffror är Tyskland ett land i kris efter att regeringen splittrades på onsdagskvällen. Enligt SEB:s makroekonom Pia Fromlet var utfallet väntat.
– Mår Tyskland dåligt mår Sverige dåligt, säger hon.


Efter en lång tid av interna konflikter och meningsskillnader i hur man ska lösa Tysklands tillväxtproblem, sparkade förbundskanslern Olaf Scholz landets finansminister Christian Lindner, som även är partiledare för samarbetspartiet FDP, på onsdagskvällen. Olaf Scholz utlyste samtidigt en förtroendeomröstning som kommer ske i januari, det i sin tur skulle kunna leda till nyval ett halvår före det ordinarie valet är planerat i september.
Frankfurtbörsens Dax-index stiger omkring 1,5 procent på torsdagseftermiddagen efter onsdagens nedgångar och enligt SEB:s makroekonom Pia Fromlet var splittringen välkomnad, om än inte tajmingen.
– Jag är inte förvånad att koalitionen har splittrats, men det var lite märklig tajming att det kom just i går efter att det stod klart att Donald Trump, som vill föra en mer aggressiv handelspolitik, blir ny president i USA. I ett sådant läge hade det varit bättre att visa upp en enad front, säger hon och fortsätter:
– Jag är försiktigt optimistisk över att det här hände, man vill ju förstås inte att den politiska osäkerheten ska öka, men om en ny större koalitionsregering lanserar ett reformpaket i syfte att öka tillväxten så skulle det kunna öka tillförsikten hos tyska hushåll och bolag. I den här omvärlden med en ökad EU-politisk osäkerhet och eventuella tullar från USA så behöver Tyskland ta sig samman både politiskt och ekonomiskt. Det behöver Europa.
Därför går ekonomin i Tyskland dåligt
Enligt makroekonomen har Tyskland länge präglats av en ekonomisk stagnation med låg tillväxt som mest troligt kommer hålla i sig ett tag till. Pia Fromlet lyfter strukturella och konjunkturella faktorer som bakomliggande skäl till landets nuvarande skick.
– De strukturella faktorerna handlar framför allt om energikrisen med höga energipriser som Tyskland drabbats av sedan Ryssland invaderade Ukraina och utmaningar med energiomställningen. Energiintensiva sektorer har drabbats extra hårt och även bilindustrin kämpar med omställningen till ökad elektrifiering. Samtidigt har Tyskland länge haft ett högt kostnadsläge med höga löneökningar som har försämrat konkurrenskraften för den exportberoende industrin.
"När Tyskland mår dåligt mår Sverige dåligt"
Då Sverige är väldigt beroende av vad som händer i omvärlden och särskilt utvecklingen i Tyskland som Sveriges viktigaste exportpartner, så påverkas Sverige väldigt mycket av Tysklands mående, menar Fromlet.
– När Tyskland mår dåligt så mår Europa och Sverige också dåligt. Nu har svensk export varit ganska motståndskraftig men om Tyskland inte får upp sin tillväxt kommer det bli tuffare även här rent handelsmässigt.
Under Donald Trumps valrörelse var ett av hans vallöften att införa globala tullar på uppemot 20 procent och på 60-100 procent mot Kina. Men att tullar är något som skulle vara bra för världens tillväxt är inte något Pia Fromlet håller med om.
– USA är Tysklands viktigaste exportmarknad så om Trump höjer tullarna som han har hotat med så kommer det påverka tysk export och tillväxt. Det kommer i sin tur påverka Sverige negativt. USA är också en viktig exportmarknad för Sverige som då kommer drabbas av höjda tullar.