Prenumerera
2025-03-20 Micael Johansson VD SAAB Stockholm 16:9 format

Saabs vd: "Inte varit med om något liknande"

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Saab gått som tåget på börsen. Europas beslut att rusta upp för miljarder har gett ytterligare skjuts och sedan årsskiftet har aktien rusat närmare 70 procent. EFN Finansmagasinet möter försvarsbolagets vd som aldrig sett något liknande under sina 40 år på Saab.
– Det har varit en enormt intensiv resa, säger Micael Johansson.

Lisa Mattisson
Lisa MattissonFotograf EFN
Publicerad: 2 apr. 2025, 06:05Uppdaterad: 5 apr. 2025, 09:10
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Saab gått som tåget på börsen. Europas beslut att rusta upp för miljarder har gett ytterligare skjuts och sedan årsskiftet har aktien rusat närmare 70 procent. EFN Finansmagasinet möter försvarsbolagets vd som aldrig sett något liknande under sina 40 år på Saab.
– Det har varit en enormt intensiv resa, säger Micael Johansson.

06.00. Då startar arbetsdagen för Saabs vd Micael Johansson, som även är vice ordförande för den europeiska försvarsindustriorganisationen ASD. Fram till sent på kvällen väntar en blandning av samtal med världspolitiker, försvarsmakter och kunder i över 100 länder. Resorna blir många och dagarna blir lätt långa. Att hitta en balans i livet som vd för ett stort börsbolag som befinner sig mitt i hetluften när Europa rustar upp, är lättare sagt än gjort. 

– Det här är ett maraton med inlagda sprintar. För att fungera långsiktigt så är det viktigt att vidhålla någon form av balans. Utanför jobbet lägger jag tiden på vänner och familj i den mån jag hinner. Jag försöker vara ute i naturen och röra på mig. Vintertid blir det gärna skridskoåkning på sjöar och på sommaren golf, som det tyvärr blir alldeles för lite av, säger han.

Micael Johansson, 64, fick sin start i arbetslivet på ett dataföretag i Uppsala innan han gick över till Saab där han just nu är inne på sitt 40:e år i bolaget. Han började på Erikssons försvarsverksamhet som sedan köptes upp i sin helhet av Saab 2006. 

Micael Johansson VD SAAB Stockholm
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har intervjuerna gått från 10-15 per år till 150 under 2024. Foto: Lisa Mattisson

– Det är klart att jag har en bra förståelse för verksamheten men man måste ju hela tiden utvecklas också. Det händer så mycket både i teknologiutvecklingen och politiskt, så jag lär mig fortfarande något nytt varje dag. Sen kan man ju tycka att det tog väldigt lång tid för mig att bli vd, det tog 34 år, säger han med ett skratt.

– Men jag har aldrig planerat för att bli vd utan bara gjort mitt bästa i rollerna jag har haft. Sen är det klart att jag har fått propåer då och då från andra bolag. Samtidigt har Saab utvecklats kontinuerligt och det har varit väldigt spännande hela tiden. Från att vara väldigt svenskt för tre decennier sedan då Sverige stod för 70 procent av omsättningen, så står i dag länder utanför Sverige för cirka 60 procent. Och det gör ju att många möjligheter öppnas. 

Klenoden Jas Gripen ingår i Aeronautics som är ett av Saabs fem affärsområden. Att bolaget tillverkar stridsflyg är väl känt, men bolagets undervattensverksamhet har gått desto mer under radarn. Samtidigt som varumärket fortfarande är starkt förknippat med bilar trots att en lång tid har passerat sedan bilverksamheten såldes och slutligen gick i graven.

– Dynamics och Surveillance som är de produktorienterade verksamheterna, är de som har haft störst tillväxt. När det gäller undervatten och flygdomänen så är det mer politiska större affärer som är svårpredikterbart när man kommer vinna där och inte. 

Hösten 2019 utsåg Saab:s styrelse med Marcus Wallenberg i spetsen ut Micael Johansson som vd för försvarsbolaget. Han kom att efterträda Håkan Buskhe som satt nio år på posten och var bland annat med och utvecklade den senaste Gripen-modellen E. Det var också då som Gripen E levererades till Brasilien för första gången sedan miljardkontraktet skrevs under 2014.

Sedan Micael Johansson tog sig an vd-rollen har medieintresset ökat rejält efter att omvärldsläget skakats om och förändrats i grunden. Efter pandemin, invasionen av Ukraina och ökade geopolitiska spänningar är inget sig likt menar vd:n.

SAAB Micael Johansson
– Jag har inte varit med om något liknande under min tid på Saab, säger Micael Johansson om sina 40 år i bolaget. Foto: Lisa Mattisson

– Jag har inte varit med om något liknande under min tid på Saab. De här senaste tre åren har varit exceptionella sett till hur bråttom vi har att snabbt öka försvaret och vad det innebär för oss. Det har varit en enormt intensiv resa. Det är ett helt annat jobb i dag än när jag kom in som vd 2019 före pandemin och kriget. Händelser som inte alls gick att förutspå. 

Samtidigt är det ofrånkomligt att ett osäkert omvärldsläge och Europas upprustning gynnar Saab både som bolag och aktie. På fem år har aktien lyft över 750 procent och omsättningen har nästintill dubblerats från 35,4 miljarder kronor 2020 till 64 miljarder 2024. 

I snart 90 år har Saab levererat försvarsmateriel till Sverige och omvärlden. Omvärldsläget 2025 påminner till viss del hur det var 1937 när Saab för första gången såg dagens ljus. Även då rustade Europa upp och familjen Wallenberg fick i uppdrag av svenska staten att producera stridsflyg. Fem år senare flög det första planet B-17 och skyddade Sveriges gränser under andra världskriget. 

– Det är ju så att vi måste ha någon form av försvar och avskräckningsmöjligheter för att skydda vårt sätta att leva, samhället och befolkningen. Syftet med det vi gör är väldigt viktigt oavsett vilket läge vi har i världen. Och det är något som jag landade i för många år sedan. Att det blir krig är ett stort misslyckande, det är en fruktansvärd tragedi. Samtidigt som jag är stolt över att vi kan hjälpa Ukraina att försvara sitt land. Ur ett makroperspektiv är det väldigt viktigt att ha den förmågan när någon är aggressiv och vill dig illa. 

Donald Trumps stöd för Ryssland och avstånd från Europa har fått EU-länderna att sluta samman för att rusta upp försvaret och ge ytterligare stöd till Ukraina. Tusentals miljarder ska läggas på det europeiska försvaret och fort ska det gå. Men med långa ledtider kommer det att dröja. 

Enligt Micael Johansson fanns det tidiga tecken på Rysslands vilja med Ukraina. Redan 2007 var Vladimir Putins inriktning att skapa ett starkt Ryssland tydlig på säkerhetskonferensen i München. När Putin sedan annekterade Krim 2014, borde Europa ha reagerat menar vd:n. 

– Jag tycker att det är ett sunt uppvaknande i Europa. Man kan inte bara hoppas att ingenting otäckt ska vända utan man måste vara förberedd. Det tar några år från politiska uttalanden till att det blir kontrakt. Där måste vi snabba upp processen. Men att vi har en kompetent försvarsindustri som kan expandera mer är jag övertygad om. Det går att snabba på för vissa områden, men att leverera exempelvis stridsflyg kommer alltid att ta ett antal år, säger han och fortsätter:

– Det är svåra politiska beslut, men jag tror inte att vi har något val. Vi har inte råd att vänta på konsensus mellan 27 länder. Även om det blir en bra fred i Ukraina så lär inte politikerna släppa den här satsningen. 

Micael Johansson VD SAAB Stockholm
Foto: Lisa Mattisson
showroom gripen SAAB Stockholm
2014 slöt Saab ett avtal med Brasilien om 36 Gripenplan till ett värde om 40 miljarder kronor. Foto: Lisa Mattisson
Micael Johansson 16:9
– Man kan ju tycka att det tog väldigt lång tid för mig att bli vd, det tog 34 år, säger Micael Johansson med ett skratt. Foto: Lisa Mattisson
Micael Johansson VD SAAB 16:9-format
Foto: Lisa Mattisson

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har flertalet Saab-affärer rotts i hamn. Enligt bolaget är flera av kontrakten sådant som det togs politiska beslut om före kriget, och få av dagens beställningar är kopplade till Ukraina. Med tanke på att besluten kring Europas upprustning knappt är tagna, menar Saab att detta bara är början av bolagets tillväxtresa. 

– I Karlskoga är vi på väg att fyrdubbla det Dynamics kan leverera på kort tid och kommer behöva göra ännu mer i det här paradigmskiftet som vi ser i Europa. Vi har bråttom och har mer att göra. Samtidigt måste vi ha ett starkt försvar i Europa och ta ett större eget ansvar, och då får investeringarna kosta vad det kosta vill. Det är hela grunden för vårt sätt att leva, säger Micael Johansson. 

– Jag tror att vi kommer fortsätta ha tillväxt under en lång period framöver eftersom vi kommer från en lång tid av fredsperspektiv och behoven är stora. Min bild är att lönsamheten och efterfrågan kommer att kunna upprätthållas även i fredstider. Med ökade volymer och mer effektiva sätt att jobba så ökar även marginalerna. 

Saab i siffror 2024

Intäkter: 63,7 miljarder kronor
Orderingång: 96,8 miljarder kronor
Antal anställda: Omkring 25 000
Antal produkter: Cirka 515
Försäljningsandel per region 2024:
Sverige: 41%
Europa: 25%
Nordamerika: 10%
Asien: 8%
Central- och Sydamerika: 7%
Australien: 5%
Aktien på ett år: +70 %
Antal aktieägare: 210 349
Börsvärde: 208 252 Mkr
Grundades: 1937
Styrelseordförande: Marcus Wallenberg
Vd: Micael Johansson

Källor: Saab, Holdings, Infront, 21 mars

Micael Johansson SAAB VD
Foto: Lisa Mattisson

Saabs affärsområden

Dynamics:
Avancerade vapensystem. Produktportföljen består av understödsvapen, missilsystem och kamouflagesystem för försvarsmakter.
Stod för 23% av Saabs totala försäljning 2024
Orderstock på 78,9 miljarder kronor

Aeronautics:
Stridsflygplan. Bland annat Gripen och skolflygplanet T-7A som tillverkas tillsammans med amerikanska Boeing.
Stod för 26% av Saabs totala försäljning 2024
Orderstock på 41,5 miljarder kronor

Surveillance:
Luftburna lösningar för tidig varning och kontroll, ytradar, lednings- och kontrollsystem, elektronisk krigsföring, säkerhet och flygtrafiklösningar.
Stod för 35% av Saabs totala försäljning 2024
Orderstock på 52,7 miljarder kronor

Kockum:
Ubåtar, ytfartyg, stridsbåtar och undervattensfarkoster.
Stod för 13% av Saabs totala försäljning 2024
Orderstock på 14,4 miljarder kronor

Combitech:
Saabs dotterbolag Combitech är ett teknikkonsultföretag inom totalförsvar, cybersäkerhet, digitalisering och systemintegration till teknikutveckling, säker kommunikation och autonomi.
Orderstock på 1,9 miljarder kronor.

Saabs finansiella mål på medellång sikt 2023-2027
• Organisk försäljningstillväxt (CAGR) om cirka 18%.
• Tillväxt i rörelseresultatet överstigande organisk försäljningstillväxt.
• Kassaflödeskonvertering (operativt kassaflöde/Ebit) om minst 60%

Saabs största ägare

Ägare

Kapital

Röster

Investor

30,16%

39,69%

Wallenberg Investments

8,71%

7,52%

Swedbank Robur Fonder

3,11%

2,68%

Blackrock

2,59%

2,23%

Vanguard

2,41%

2,08%

Källa: Holdings

Följ taggar

Finansiella instrument i artikeln

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;