Prenumerera

Sänkt skatt för riskkapitalister – höjd skatt på sprit och tobak

Sveriges riskkapitalister får nu sänkt skatt. Istället höjs skatten på alkohol och tobak. Det rapporterar Breakit.

Elisabeth Svantesson Nooshi Dadgostar
Svantesson Dadgostar Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 28 jan. 2025, 13:00Uppdaterad: 29 jan. 2025, 07:24
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

I fler decennier har en konflikt om carried interest – ersättning för partners baserad på prestation – brunnit mellan riskkapitalister och Skatteverket. Efter att Skatteverket hade upptaxerat en rad partners hotade flera svenska riskkapitalbolag, bland annat EQT och Nordic Capital, att lämna Sverige. Efter det tillsatte finansminister Elisabeth Svantesson Robert Gavelin som utredare för att skapa tydligare regler för riskkapitalister.

I förra veckan lade han fram sitt förslag som bedömdes vara riskkapitalisterna till lags, nämligen att de flesta kommer beskattas utifrån 3:12-reglerna – det vill säga enligt reglerna för fåmansföretag. Det innebär en lägre skattesats för riskkapitalisterna.

Enligt TT har de nuvarande skattereglerna kritiserats av riskkapitalinvesterare. I fjol upptaxerades 67 aktörer med sammanlagt 1,6 miljarder kronor. Framöver skulle vinster på investeringar, som i nuläget beskattas på samma sätt som arbete, beskattas som kapital.

Den 1 januari 2026 planeras förändringarna träda i kraft. Enligt Gavelin landar kostnaden på 600 miljoner konor för staten det första året, och kostar sedan årligen 300 miljoner kronor. Finansieringen föreslås komma från en höjning av skatten på alkohol och tobak.

Kritisk opposition

Förslaget möter kritik från oppositionen.
– Det är provocerande och helt oanständigt att man gör på det här sättet, det kan liknas vid någon form av korruption, säger skatteutskottets ordförande Niklas Karlsson (S).

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar kallar förslaget "groteskt" och säger att "Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson borde skämmas".

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att regeringen ska återkomma efter remiss och beskriver frågan om beskattning av riskkapital som en administrativ börda.
"Skatteverket uppger att de under åren lagt minst 30 000 dagar på att hantera detta", skriver Svantesson.

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;