Sharma: Därför kommer USA underprestera i 3–5 år
I början av mars beskrev Ruchir Sharma skiftet av kapitalflöde från USA till omvärlden som början på ett seismiskt skifte.
De senaste dagarnas uppsving i USA har inte fått honom att ändra uppfattning.
– Glappet som kommit att kallas "amerikansk exceptionalism" har börjat stängas och vi har en lång väg kvar, säger Financial Times-kolumnisten och investeraren till CNBC.


Statliga stimulanser i USA under de senaste åren är enligt Ruchir Sharma, som även leder Rockefeller Capital Management, den främsta anledningen till att USA dragit ifrån med ett glapp ned till omvärldens börser som Sharma i CNBC på tisdagskvällen kallar "alla bubblors moder".
Inledningen på 2025 är enligt Sharma bara början på ett skifte som han räknar med att kommer fortsätta under de närmaste 3–5 åren.
– USA har överpresterat i 15 år. Vi har bara sett ett kvartal, säger Sharma som nämnt så väl Europa som Kina och Indien som marknader med gott om utrymme på börsen för att reflektera förhållandena i den underliggande ekonomin mer korrekt.
Att dollarn just nu försvagas, bland annat gentemot euron och den svenska kronan, ser han som ett tecken på att trendbrottet tilltar.
– Titta på förtroendet bland konsumenter nu också. Det är tidiga tecken på att utvecklingen reverseras och kapital har knappt rört sig för att reflektera förändringen.
Under de senaste dryga tio åren har amerikanska aktier gått från att stå för omkring 50 till 65 procent av det globala börsvärdet – en nivå som enligt Sharma inte speglar verkligheten när USA samtidigt utgör omkring 30 procent av den globala ekonomin som helhet.
"Förändring marknaden inte tagit till sig"
– USA kommer alltid att förbli världens dominerande marknad men under de kommande åren känner jag väldigt starkt att landet kommer att underprestera den övriga världen och att börsvärdet för amerikanska aktier kommer närmare 50 procent än de 65 procent vi ser i dag.
Samtidigt konstaterar han att relationen mellan USA:s och omvärldens aktiemarknader "förändrats fundamentalt" – vilket lägger ytterligare grund till uppfattningen om att omvärldens börsvärde kommer att växa när kapital nu flödar i motsatt riktning.
– När den amerikanska börsen gått upp under de senaste åren har inte övriga världen längre följt med när utländska investerare, framför allt européer, hängt på tåget i USA med sina pengar. Tidigare innebar en uppgång i USA ett lyft även på andra håll. Det är en enorm förändring som marknaden inte tagit till sig till fullo, att det råder en negativ korrelation mellan USA och resten av världen.