Slarv och hög risk i Serneke Sverige – men sektorn är inte i kris

Serneke Sverige har ansökt om konkurs. Det är ett av fastighetsbolagen som saknat disciplin och slarvat med balansräkningen. Att städa upp efter de kortsiktiga lycksökarna kommer att ta tid. Men långsiktigt är allt intakt.

Daniel McPhee
Daniel McPheeAnalytiker EFN
Serneke puffbild.
På tisdagen meddelade Serneke Sverige att de ansöker om konkurs. Foto: Pressbild
Publicerad: 8 jan. 2025, 12:31Uppdaterad: 8 jan. 2025, 14:39
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Detta är en kommenterande artikel. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett allt för högt risktagande går att urskönja i nyhetsflödet från fastighetsbolagen. Att en tillfällig styrränta strax över tre procent fäller en verksamhet är ett underbetyg till de inblandade. Finansiering och förtroende visar sig än en gång vara avgörande.

En kommunal obligation med tillväxt. Så beskrevs risken i bolaget för ett par år sedan av vd:n i ett av Sveriges då största fastighetsbolag. Inte långt senare steg räntorna och Samhällsbyggnadsbolagets aktie imploderade.

Men det finns imponerande inslag från SBB. De lyckades trots allt låna hundratals miljarder från världsberömda kapitalförvaltare, och dessutom övertyga hundratusentals investerare att köpa aktien. Och att peka på enskilda individer som bär ansvar för havererade bolagsbyggen är ofta en förenkling av verkligheten.

De som tidigare plockat mynt framför spåren får nu ta konsekvenserna.

En fastighetssektor i kris är hittills svårt att se. Det förändrade finansieringsläget har däremot rensat ut ogräset. De som tidigare plockat mynt framför spåren får nu ta konsekvenserna. 

De flesta fastighetsbolagen har klarat sig. Som exempel kan det ofta hyllade Fastighets AB Balder nämnas. Genom flertalet nyemissioner och sålda projekt har bolaget lyckats parera ett högre ränteläge. Det är de däremot inte ensamma om.

Pensionsfonder med djupa fickor har stått på köpsidan. Kapitalmarknaden har uppenbarligen ett förtroende för bolagets vd Erik Selin. Gemensamt finns dessutom ett intresse – att Balder inte får större problem än nödvändigt.

De som varit för kortsiktiga med aktieägarnas pengar har synats. Många får bära konsekvenserna, det är nedsidan med risktagande. Tyvärr drabbas dessutom andra utan direkt inblandning eller ansvar för slarvigt hanterade balansräkningar.

Kortsiktiga spekulanter kommer alltid att fastna längst ut på riskskalan

Precis som vid tidigare kriser är det finansieringen som fällt fastighetsbolag. En stor skuldsida hos nästan samtliga i branschen talar för fortsatt volatila aktier. Räntorna har däremot redan rört sig nedåt och successivt förbättrat läget.

Dagens konkurser är ett resultat av tidigare beslut som visat sig vara väl optimistiska. Kortsiktiga spekulanter kommer alltid att fastna längst ut på riskskalan. Och det finns perioder där hög belåning skapar hög avkastning.

En mer stabil och långsiktig strategi är att söka sig till de bolag som redan bevisat sig. Värdet på dina tillgångar kommer att öka med tiden, och än viktigare kommer inte normala förändringar av räntan att utradera dina investeringar.

LÄS MER: All produktion stoppas efter konkursbeskedet  

LÄS MER: Doxa rasade 50 procent som följd

BalderFastighetsbolagSerneke Sverige

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;