Prenumerera

Småspararna bjuds blott på smulor – teckna inte Röko

Kort anmälningsperiod, knappt några aktier till salu och ett pris på över 2 000 kronor per aktie. Serieförvärvaren Röko flirtar inte direkt med småspararna när de går till börsen.

Martin Blomgren
Martin BlomgrenAnalytiker
Snart ringer Röko i klockan – men inte nödvändigtvis för småspararna. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 5 mars 2025, 09:26Uppdaterad: 5 mars 2025, 10:15
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Nämen skit i det då, vill ni inte ha med oss på tåget så ska ni slippa. Det är första intrycket jag får av Rökos kommande notering. För med en anmälningsperiod på bara tre dagar, en försvinnande liten andel aktier som släpps ut på marknaden och ett aktiepris på 2 048 kronor är det uppenbart att aktien inte i första hand noteras för att locka till sig en massa nya småsparare.

Och det är väl i sin ordning. Röko har råd att inte fjäska för potentiella aktieköpare, för den absoluta merparten av erbjudandet är redan säkrat och det här är ett bolag som tickar i många attraktiva boxar:

Serieförvärvare. Röko har sedan bolaget bildades 2019 gjort 28 plattformsförvärv runtom i Europa och har ambitionen att vara en evig ägare till sina bolag. I regel är det små och medelstora bolag i vitt skilda branscher, med allt från ölbryggerier och golfåterförsäljare till programvara och rengöringsprodukter. Bolagen drivs vidare inom Röko på ett decentraliserat sätt enligt den modell som många andra serieförvärvare anammat framgångsrikt och som har rönt stora börsframgångar.

Rökos plattformsförvärv sedan starten 2019. Källa: Prospektet

Framgångsrik ledning: Rökos ordförande Tomas Billing och vd:n Fredrik Karlsson grundade tillsammans Röko och de behöver ingen närmare introduktion på finansmarknaden. Billing var länge vd på Nordstjernan och Karlsson på Carl Bennets serieförvärvare Lifco. De äger knappt 10 procent av Rökos kapital och knappt 28 procent av rösterna vardera. De kommer inte att sälja i samband med noteringen och båda har ingått ett långt lock-up-avtal på tre år.

Fast pris: Aktiens noteringskurs är fastställd på förhand och det emitteras inte några nya aktier. Ett udda grepp förvisso att sätta en så hög kurs per aktie, men inga tveksamma prisintervall eller någon okänd nivå på utspädningen.

Bra vinsttillväxt: Bolagen som Röko köper ska vara av hög kvalitet och ha en lång historik av både omsättnings- och vinsttillväxt. Minst 10 procents rörelsemarginal och starkt kassaflöde är andra kriterier i förvärvsprocessen. Rökos egen omsättning och vinst speglar de höga kraven och de senaste åren visar på en snabb tillväxt kombinerat med sakta stigande rörelsemarginaler. Tillväxten kommer dock i första hand från förvärv och ett litet minus är en klen organisk tillväxt.

Balansräkningen är stabil även om den inte på något sätt är fulladdad med torrt krut för framtida förvärv. Nettoskulden är närmare 3 miljarder kronor, men då är det allra mesta skulder relaterade till optioner och tilläggsköpeskillingar. Den räntebärande nettoskulden är bara styvt 200 miljoner kronor.

2022

2023

2024

Nettoomsättning, mkr

4316

5614

6182

Rörelseresultat, mkr

612

821

969

Rörelsemarginal

14%

15%

16%

Just. Ebita-marginal

18%

19%

20%

Vinst per aktie, kr

28,60

38,78

47,33

Källa: Röko

Värderingen skaver i kanten

Så, vad finns det då att inte gilla?

Till att börja med så är det värderingen som skaver. På fjolårsvinsten motsvarar introduktionskursen ett p/e-tal på 43. Det är en nivå som inte alls är främmande bland branschkollegor som Lifco, Indutrade och Addtech, men som likväl ställer höga tillväxtkrav och som utgår ifrån att jämförelseobjekten är rätt värderade.

Eftersom den här ledningen, att döma av deras track record, vet vad de gör så är förvisso allt annat än en solid vinsttillväxt under en längre period ett misslyckande och en överraskning. Det motiverar en hög värdering, men det har Röko redan från start och det begränsar potentialen.

En annan faktor att ogilla är det överhäng med ägare som kan vara sugna på att sälja sina aktier. Listan på så kallade ankarinvesterare i börsintroduktionen är hela 60 namn lång och hur långsiktiga de är återstår att se. Klart är åtminstone att de tar nästan alla aktier, drygt 95 procent, av de som säljs i samband med noteringen vilket lämnar väldigt få aktier kvar att fördela bland övriga som tecknar sig.

Om ett halvår går också inlåsningstiden ut för en stor grupp ägare. Billing och Karlsson har som nämnts låst in sig i tre år, bolagets styrelsemedlemmar och befattningshavare har en lock-up på ett år men övriga befintliga ägare blir fria att sälja aktien om 180 dagar.

Teckna eller teckna inte?

Det är möjligt att den klassiska teckna-och-sälj-direkt-taktiken kommer att fungera även i den här noteringen och det är möjligt att den som har en riktigt lång tidshorisont får vara med om en maffig förvärvsdriven börsresa med Röko.

Frågan är bara om det är värt besväret att försöka få tilldelning i samband med introduktionen. En notering där det bara är smulor som bjuds ut till småspararna, i en aktie som redan är högt värderad och där det finns ett latent säljtryck som riskerar att hålla tillbaka kursen under en stor del av det här året.

Jag tycker inte det. Teckna inte.

Röko

Rekommendation: Teckna inte

Teckningskurs: 2 048 kronor per aktie

Teckningsperiod: 5-7 mars

Noteringsdag: 11 mars

Börsvärde: 29 950 Mkr

Värde sålda aktier: 5 284 Mkr

Ankarinvesterare: 60 stycken, däribland Bernt Ivarsson, Blacksheep, Capital Group och Aeternum

Största aktieägare: Tomas Billing (9,4%), Fredrik Karlsson (9,4%), Johan Bladh (2,8%)

Säljande aktieägare: Mellby Gård, Santhe Dahl Invest, Röko PoolCo

Röko
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd
Finansmagasinet

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;