Soros påläggskalv blev Magaekonom

Malin Ekman
Malin EkmanKrönikör EFN
Donald Trump har nominerat Scott Bessent som ny finansminister. Nomineringen rubbar status quo, skriver Malin Ekman. Foto: TT och Shutterstock
Publicerad: 3 dec. 2024, 22:42Uppdaterad: 3 dec. 2024, 22:42
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Trump väljer Scott Bessent till finansminister. En tidigare påläggskalv hos Soros som kommit ut som Magaekonom.

NEW YORK. Trump utser sina kommande kollegor.

De senaste veckorna har hans nomineringar renderat rubriker. 

Den tilltänkte justitieministern Matt Gaetz tvingades kasta in handduken av omsorg för Magarörelsens anseende, sedan nyhetsmedierna åter rapporterat anklagelser om att han haft sex med minderårig och deltagit i sextrafficking.  

Den röda tråden i nomineringarna har hittills varit kandidaternas kompromisslösa lojalitet till Republikanernas Magainriktning. Trump försöker forma en disruptiv administration som kan genomföra den politik han gått till val på. 

Flertalet nomineringar har stått ut som personlighetsmässigt uppseendeväckande eller politiskt radikala. På ett sätt är det annorlunda med Scott Bessent — hedgefondmiljardären som Trump avser göra till sin finansminister. 

En källa som träffade honom under valrörelsen beskriver hur Bessent berättat om hur han "been coming out as Maga from behind my desk". Han pratar om honom som en "blyg och reserverad" hedgefondmagnat som är "helt ombord" med Trumps ekonomiska politik och "älskar tullar".

Beskrivningen av Trumps krets som ett gäng nästan sekteristiska lojalister finner källan missvisande. Många har gjort egna politiska resor parallellt med Magarörelsen, och inte engagerat sig förrän sent. Bessent tillhör en hedgefondelitens minoritet som öppet tagit ställning för Trump. På senare tid har han bland annat medverkat i Steve Bannons podcast, ett beslut som sticker ut i kretsen.

Snarare än Trumps nätverk har Bessent bakgrund i en värld som delar av Magasfären förhåller sig konspiratorisk till. Han arbetade tidigt som påläggskalv åt George Soros, en ideologisk motståndare till Trump, och ekonomisk och politisk supporter till den föregående administrationen.

Bessent, som om han godkänns blir den tredje öppet homosexuella ministern, har varit en viktig spelare i Soros affärer, även om han inte varit politiskt anknuten.

På 90-talet bidrog Bessent som ung finansvalp med researchen bakom Soros spekulation om det brittiska pundets kollaps, som genererade firman en miljard dollar. En insats som följdes av flera befordringar. 

Bessents specialitet blev att spekulera i valutor och räntor. Som Soros investeringschef bidrog han till att dra in en ytterligare miljard dollar åt firman genom att bland annat spekulera mot den japanska yenen. 

När Bessent startade sin andra egna firma Key Square Group 2015 investerade Soros två miljarder dollar (även Trumps tidigare finansminister Steven Mnuchin har arbetat åt Soros en period). 

Men rapporteringen om att Trump rekryterat “en miljardär” bortser från nördkunskaperna bakom affärerna. 

Som affärsman är Bessent ovanligt teoretiskt intresserad. Han har bland annat undervisat i ekonomisk historia vid Yale, där han även studerat. 

Kopplingarna till Trump framstår som relativt nya. Under valkampanjen fungerade han som rådgivare och så sent som för ett par veckor sedan skrev han ett slags försvarstal av Trumps ekonomiska politik i Fox News

I opinionstexten påminde han om tullarnas historiska roll för statsfinanserna, och beskrev kritiken mot Trumps förslag som missledande. 

Bessent har också förespråkat hot om tullar som förhandlingsverktyg i handelspolitiken.

I juni signalerade han att han vill vara en del av en Trumpadministration i händelse av vinst. 

 "Vi kommer att behöva en form av stor global ekonomisk omstrukturering. Jag vill vara en del av den. Jag har studerat detta".

Medan Elon Musk och andra Trumpallierade betraktat Bessent som ett alltför säkert kort och förordat mer renodlade Magakandidater, har rekryteringen för Trump ett signalvärde.

Genom att även dra till sig personer utanför den närmaste lojala kretsen illustrerar han Magas attraktionskraft utanför denna. En rörelsens normalisering och rubbning av status quo. 

För Trump, som ömsom söker bekräftelse och skiter i vad andra tycker, lär det vara värt en del. 

Donald TrumpUSAScott Bessent
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;