Prenumerera

Sparekonomen: Så mycket ska bolåneräntorna ned

Styrräntan och bolåneräntorna sänks på löpande band i takt med att inflationen går ned. Compricers sparekonom pekar ut vart bolåneräntorna kommer ligga när Riksbanken nått sitt mål.
– Det har svängt förut och kommer svänga igen, säger Christina Sahlberg.

Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer
Christina Sahlberg
Publicerad: 11 okt. 2024, 14:16Uppdaterad: 11 okt. 2024, 16:32
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Efter två år med räntehöjningar och höga bolåneräntor påbörjade Riksbanken räntesänkningarna under våren. I dagsläget ligger styrräntan på 3,25 procent efter tre 25-punkters sänkningar och mer väntas under 2024 och 2025. 

Enligt Riksbankens prognos kommer styrräntan ligga omkring 2 procent i slutet av nästa år.

– Tittar man historiskt skulle det innebära bolåneräntor på 2-3 procent när Riksbanken är klara, för både rörliga och bundna räntor. Samtidigt påverkas det mycket av det osäkra omvärldsläget och det enda vi kan veta med säkerhet är att ekonomin inte går att förutse, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

Snitträntan för rörligt bolån ligger i dag på 4,13 procent enligt Compricer, som spår att det kommer ligga 1-1,5 procent lägre än dagens nivåer till sommaren.

– Det är viktigt som bolånetagare att hela tiden vara förberedd på att det kan bli väldigt billigt men också väldigt dyrt. Det har svängt förut och det kommer svänga igen. 

Bankerna har följt Riksbanken sänkningar om än i olika takt. I det läget tipsar Christina Sahlberg att ställa bankerna mot varandra för att få den bästa bolåneräntan. 

– Det är väldigt många som har det otroligt tufft just nu och som har använt alla sina sparpengar för att klara sig. Då är det bra att se över sin amortering, det kan hända att bostaden har stigit i värde så att man slipper amorteringen eller åtminstone kan sänka.

Huruvida det är läge att binda lånen eller ha rörligt bolån är en ständigt aktuell fråga som många bolånetagare funderar över. 

– Det går inte att tro att man ska kunna tajma marknaden när det är bäst att binda sina lån. Då är det bättre att se till sig själv, är man orolig så kan man binda på ett år eller två, det behöver inte vara dåligt på de här nivåerna. Men historiskt sett är det bättre över tid att ha rörligt. Men då gäller det också att ligga på banken för att få en bra ränta. 

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;