Prenumerera

Stenbeck om sina fyra kärninnehav

Kinneviks huvudägare har tre huvudinnehav, vid sidan av det börsnoterade ägarbolaget Kinnevik som åkt jojo på Stockholmsbörsen. Vid ett sällsynt framträdande i London lyfte Cristina Stenbeck fram svenska Spotify, näthandlaren Zalando och bankutmanaren Revolut som andra kärninnehav. Hon slog också ett slag för Klarna inför den stundande börsnoteringen i USA.

Gabriel Mellqvist
Gabriel MellqvistProgramledare EFN
stenbeck
stenbeck Foto: Foto: RADEK DRANIKOWSKI/RADSKI PHOTOGRAPHY
Publicerad: 4 apr. 2025, 08:46Uppdaterad: 4 apr. 2025, 08:52
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Cristina Stenbeck, som trots sin sparsmakade närvaro i pressen är den mest framträdande arvtagaren till pappan Jan Stenbecks imperium, kontrollerar över 25 procent av rösterna i Kinnevik genom det luxemburgska ägarbolaget Verdere.

– Jag sitter i valberedningen. Det kanske inte låter så spännande, men jag lägger mycket tid på det, berättar hon om sitt arbete i det bolaget och tillägger att styrelsens sammansättning är viktigare i Kinnevik än i många av de venture capital-fonder som bolaget tävlar med.

Däremot uppmuntrade hon inte några spekulationer om att hon själv skulle vara på väg tillbaka till själva styrelsen i Kinnevik, en position som hon lämnade 2019.

Under ett framträdande i den svensk-brittiska handelskammaren i London i dagarna pekade hon ut tre andra bolag som ingår i vad hon själv kallar för sina kärninnehav: bland dem finns Zalando, en e-handlare som är börsnoterad i Tyskland och som länge var ett betydande innehav i just Kinnevik innan aktierna delades ut 2021. Då stod klädhandlaren på topp, men har sedan dess sett kursen dala från 100 euro till nivåer runt 20, innan en återhämtning påbörjades i fjol.

Hon nämnde även svenska Spotify, som rusat 130 procent på ett år, liksom bankutmanaren Revolut som centrala i den egna portföljen.

Det sistnämnda bolaget är en global spelare med säte i London, som leds av den ryskfödde vd:n Nikolaj Storonskij. Bolager betraktas som ett av Europas hetaste uppstartsbolag inom fintech, i konkurrens med svenska Klarna.

Revolut står dock inte lika nära en börsnotering, Klarna har redan offentliggjort planer på en sådan vid New York-börsen, även om det spekulerats om en sådan sedan åtminstone 2022. Däremot har värderingen i Revolut klättrat, Bloomberg har i februari rapporterat om summor på såväl 45 som 60 miljarder dollar, alltså tre eller fyra gånger mer än de 15 miljarder dollar i marknadsvärde som det spekulerats kring för Klarnas del.

Cristina Stenbeck följer Klarnas väg till börsen med stort intresse, säger hon:

– Jag är enormt upphetsad över den, säger hon och fortsätter:

– Det kommer att få efterverkningar på många andra.

Dels kan en framgångsrik notering öppna dörren för flera börspremiärer. Framgångar som Klarna skapar också nya förmögenheter som investeras hos nya entreprenörer, resonerar Cristina Stenbeck.

Diskussionen hölls under en tillställning i den svensk-brittiska handelskammarens regi, tillsammans med Deutsche Bank-veteraren Jan Olsson som också var en framträdande ordförande i kammaren under många år.

– Jag är glad att ni byggt det här fantastiska kontoret och att ni stannar i London. Jag tänker göra samma sak, sade Cristina Stenbeck i en diskussion som huvudsakligen kretsade kring fusioner, förvärv och företagsbyggande.

Det sista är en hjärtesak för Cristina Stenbeck.

– När de bär ut mig, så vill jag att det område som jag förknippas med ska vara entreprenörskap.

Stenbecks kärninnehav

Revolut

Bankutmanare som erbjuder betalkort och moderna finansiella tjänster. Huvudkontor i London, men grundarna Nikolaj Storonskij och Vlad Jatsenko har sina rötter i Ryssland respektive Ukraina. Med en värdering på mellan 450 och 650 miljarder kronor hör bolaget till de största onoterade spelarna inom Europas tech-värld.

Spotify

Svenskt musikunder grundat av Daniel Ek och Martin Lorentzon som sedan 2018 är listat på Nasdaqbörsen i New York. Efter en tids kräftgång har aktien tagit fart och är upp över 400 procent på fem år.

Zalando

Tysk e-handlare inom mode som länge var ett ifrågasatt innehav inom ett alltmer digitaliserat Kinnevik. Bolaget kom dock att bli en succé som rusade under pandemihajpen 2021, då Kinneviks storpost delades ut till aktieägarna.

Kinnevik

Från att kretsa kring skogsbolaget Korsnäs kom Jan Stenbeck att bli en pionjär som satsade på mobiltelefoni, tv och tidningar. Senare kom bolaget att rikta in sig på unga teknikbolag, vilket bidragit till en tid av motgångar på senare år.

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;