LIVE USA-valet 2024

Stjärnmäklaren fick bolån godkända med falska intyg

En av Sveriges största mäklare fick banker att godkänna kundernas lån med falska intyg och överföringar.
I Uppdrag Granskning pekas en rad brister på den svenska bostadsmarknaden ut, som gör den sårbar för penningtvätt och bedrägerier.

En av Sveriges största mäklare fick banker att godkänna kundernas lån med falska intyg och överföringar, visar Uppdrag granskning.
Publicerad: 16 okt. 2024, 08:28Uppdaterad: 16 okt. 2024, 08:28

Med hjälp av medhjälpare och dolda kameror har Uppdrag Granskning följt en av landets mest kända mäklare under flera års tid.
2023 slog ekobrottsmyndigheten till mot mäklaren och i somras dömdes han till 3,5 års fängelse för grova ekobrott och grovt bedrägeri. Innan dess hade han på kort tid blivit en av landets mest framgångsrika och medialt uppmärksammade aktörer i sin bransch. 2020 sålde han flest bostäder i Sverige till ett sammanlagt värde på över en miljard kronor.
Mellan 2015 och 2022 använde mäklaren och en affärspartner falska lönespecifikationer, arbetsgivarintyg och banköverföringar avsedda att se ut som löneutbetalningar till kunder för att få deras bolåneansökningar beviljade.

Samir Bezzazi
Uppdrag gransknings reporter Samir Bezzazi ligger bakom granskningen. Foto: SVT

Bilder från dold kamera

På bilder med dold kamera från 2020 visar UG hur stjärnmäklaren beskriver ett upplägg som inkluderar en anställd på SEB, banken skriver i ett svar till UG: ”Om en anställd på SEB medvetet bistår en bedragare eller beviljar lån på uppgifter som den vet är förfalskade så bryter den anställde mot såväl lagen som interna föreskrifter, något som SEB ser mycket allvarligt på och alltid polisanmäler.”
UG beskriver hur privatpersoner som inte når de ekonomiska kraven tar hjälp av mellanhänder för att lura bankerna, genom falska arbetsgivarintyg och kontoutdrag med utbetalningar från långivare som taggats som lön.
– Bankerna känner till att om de inte svarar snabbt och ger besked om lånelöfte så vänder sig kunden till en annan bank, säger Thomas Forsberg, statsåklagare vid riksenheten mot korruption, i programmet.
Han pekar också på att bristen på allmänna register för bostadsrätter exponerar svensk bostadsmarknad för försök till penningtvätt.
– Från första januari 2023 är man skyldig att registrera sin katt i ett register. Det är ju för mig märkligt att registerföring när det gäller bostadsrätter, som kanske är människors största investering i livet, inte finns mer väldokumenterat och att det inte sker under mer kontrollerade former.

"Inte gjort tillräckligt"

Även Rickard Engström, doktor i företagsekonomi vid KTH, uttrycker oro över risken för bulvanaffärer med svenska bostäder:
– Det är det jag tycker myndigheterna bör fokusera på just nu, säger han till SVT.
Moderata finansmarknadsminister Niklas Wykman, M i programmet:
– Sverige har inte gjort tillräckligt mycket under väldigt lång tid. Uppenbarligen är tillämpningen inte tillräckligt bra i dag (bland myndigheter och banker), men inte heller statens insatser är tillräckligt bra.

Programmet, med titeln ”Bolånefusket”, sänds i SVT i kväll.

Bostäder Stockholm
I Uppdrag Granskning pekas en rad brister på den svenska bostadsmarknaden ut, som gör den sårbar för penningtvätt och bedrägerier. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Uppdrag granskning

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;