Stockholm eller USA – den börsen lär gå bäst

USA vs Stockholm.
Vilken börs kommer gå bäst 2025?

Eric Emanuelsson
Eric EmanuelssonNyhetschef
Karl Hedberg och Johan Larsson. Foto: Pressbild/Shutterstock
Publicerad: 30 nov. 2024, 15:40Uppdaterad: 30 nov. 2024, 15:40

USA-börserna har en ansträngd värdering, men landet förväntas ha en stark ekonomi fortsatt under 2025.

Stockholmsbörsen har en lägre värdering, men brottas med en konjunkturoro, framförallt med tanke på läget i Europa.

Tidigare i veckan kom den amerikanska banken JP Morgan med en prognos över S&P500 – det breda indexet som samlar de 500 största bolagen i USA – som visade på en uppgång på cirka 8 procent från dagens nivåer, enligt CNBC.

UBS, Goldman Sachs och Morgan Stanleys prognoser ligger ungefär i samma spann. Man brukar säga att börsen avkastar cirka sju procent ett vanligt år, vilket skulle göra 2025 till ett sådant i USA.

Frågan är om Stockholmsbörsen har muskler nog att slå det?

– Potentialen är i alla fall större på Stockholmsbörsen än USA-börsen eftersom värderingarna är lägre. S&P 500 är upp drygt 25 procent sedan årsskiftet medan OMX30 är upp bara cirka 5 procent, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

OMX30 (grön) har underpresterat rejält mot tekniktunga Nasdaq (blå) under de senaste månaderna.

Upp till verkstad och bank

Men Stockholmsbörsen är en smal börs och ska det bli en gynnsam utveckling måste sektorerna bank och verkstad leverera.

– Och det tror jag de kan göra. Bankerna kommer ha en del motvind i början av året när styrräntorna faller, men någonstans runt mitten av nästa år har vi nog nått botten och räntenettot kan börja växa igen.

Vad det gäller verkstadssektorn så har bolagen inte samma draghjälp av konjunkturen som de amerikanska kollegerna, samtidigt som många av de svenska bolagen exporterar mycket och är globala.

– Verkstadsbolagen lär också gynnas av en starkare dollar då man har mycket av försäljningen i utländska valutor, säger Hedberg.

Stockholmsbörsen har släpat efter rejält

Men den stora förklaringen till att Sverige kan spöa USA nästa år är för att Stockholmsbörsen släpat efter så mycket. Men samtidigt krävs det att USA-börsen fortsätter ånga på för att vår egen börs ska få fart, anser Hedberg.

Efter USA-valet har vi också fått se hur stora summor pengar flyttats från de europeiska marknaderna till de amerikanska. Men Karl Hedberg tror att förr eller senare blir värderingsskillnaderna så stora så att investerare inte kan ignorera dem längre.

– Får vi en bättre konjunktur och riskviljan ökar då tror jag att utländska investerare kan lockas tillbaka till de mindre marknaderna. Så det är mycket möjligt att vi får se flöden från USA som går tillbaka hit, sen är det oklart om det sker redan nästa år.

Johan Larsson, chefstrateg på Nordea, säger också att Stockholmsbörsens framgång hänger på utvecklingen i USA.

– Det är ingen hemlighet att Sverige är ett väldigt exportberoende land. Så för vår del är det givetvis positivt om den amerikanska ekonomin fortsätter att ånga på. Men Europa är också en viktig handelspartner och här går utvecklingen åt andra hållet vilket också syns i Sverige.

Kina kan ställa till det

Den svenska börsen utgörs som sagt till stor del av verkstadsbolag och bank (cirka 40 procent respektive 20 procent), och det kommer så klart påverka de breda indexen under 2025.

Larsson är inte lika positiv som Hedberg när han studerar framtidsutsikterna för de två sektorerna:

– Tittar vi på de stora globala verkstadsbolagen så har de en relativt stor exponering mot Kina och där är tillväxten svag. Visserligen har landet sjösatt nya stimulanser men frågan är om det räcker för att få igång tillväxten.

– Sedan har vi också haft en kronförsvagning de senaste två åren som har hjälp de verkstadsbolagen som exporterar mycket. Men mycket pekar mot att vi är på väg mot en botten vad det gäller kronkursen, och det gör att man blir lite mer vaksam vad det gäller de mest exportintensiva bolagen.

Värderingen på bank-aktierna har kommit ned i takt med att styrräntan sänkts och många tror på ett lägre räntenetto. Det skulle kunna betyda att det finns en viss uppsida, men samtidigt är värderingen på verkstadsbolagen på något förhöjda nivåer, enligt Larsson.

– Så det är svårt att sia om Stockholmsbörsen kommer hålla jämna steg med USA nästa år. Det brukar vara så att när det går bra så tar Sverige täten på uppsidan, och tvärtom när det går dåligt. Nu står vi i ett omvärldsklimat där USA går starkt, Europa svagt och Kina brottas med tillväxtproblem.

StockholmsbörsenNasdaqS&P 500Dow Jones

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;