Största ränterusningen sedan Berlinmurens fall
Skuldbromsen slopas och 500 miljarder euro satsas på infrastruktur i Tyskland.
Nu skenar obligationsräntan i den snabbaste takten sedan Berlinmurens fall.


Tyska statsobligationer genomgick under onsdagen de mest dramatiska kursrörelserna sedan mars 1990 då räntan med 10-årig löptid gick från 2,50 till 2,80 procent under onsdagen. På torsdagen fortsatte den uppåt till 2,89 procent.
Senast det hände var i samband med återföreningen av Öst- och Västtyskland vid Kalla krigets slut, enligt Bloomberg.
"Både hastigheten det sker i och omfattningen av den väntande ekonomiska utvidgningen för tankarna till återföeningen av Tyskland – men det underliggande geopolitiska skiftet som lägger grund för dagens utveckling är betydligt mindre godartad än för 35 år sedan", skriver Deutsche Banks Robin Winkler och hans team.
"Större handlingskraft"
Tysklands tillträdande förbundskansler Friedrich Merz och den avgående socialdemokratiska regeringen är överens om planer på att öka investeringarna så snart som möjligt i väntan på en ny regeringsbildning. Utöver 500 miljarder euro till infrastruktursatsningar föreslås att försvarsutgifter motsvarande 1 procent av BNP undantas från de grundlagsstadgade begränsningarna av statliga lån.
Konsekvenserna blev kännbara runt om i Europa – bland annat på den svenska börsen där fastighetssektorn pressades ned med 2,6 procent under onsdagens handel.
Onsdagens händelseutveckling bidrog även till att euron stärktes gentemot dollarn med omkring 1 procent.
– Det här skiftet är inte bara viktigt för Tyskland utan banar också väg för större handlingskraft från andra länder i eurozonen, säger Schröders räntestrateg James Bilson till Bloomberg.