30 lyxklockor beslagtagna i insats
Ekobrottsmyndigheten har slagit till mot ett misstänkt penningtvättsbolag på flera platser i Stockholm och Skåne.
Tre män i 60-årsåldern har begärts häktade och den utpekade huvudmisstänkte är sedan tidigare dömd för ekobrott och belagd med näringsförbud.
Enligt uppgifter till EFN Finansmagasinet beslagtogs det hos honom uppemot 30 Rolexklockor, flera lyxbilar och en TV för över en halv miljon kronor.
Totalt greps sex personer i samband med tillslagen i Stockholm och Skåne, varav tre misstänkta nu begärts häktade vid Stockholms tingsrätt.
Tillslagen rörde penningtvättsbolag och brottsmisstankarna rör grova skattebrott, grova bokföringsbrott, grov näringspenningtvätt med mera, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.
Den misstänkta brottsligheten har genererat cirka tolv miljoner kronor i skatteundandraganden, skriver myndigheten.
Vid tillslagen togs flera fordon och en stor mängd värdeföremål i beslag. Huvudmisstänkte i ärendet är sedan tidigare dömd för ekobrott och belagd med näringsförbud sedan december 2022. Mannen har dessutom omfattande skulder registrerade hos Kronofogden – ungefär 2,5 miljoner kronor – vilket gjorde att myndigheterna arbetade tillsammans i tillslaget mot honom. Det handlar om en 58-årig man, som tidigare blivit dömd för folkbokföringsbrott.
– Bland annat mot denna bakgrund har vi säkrat tillgångar i form av flera fordon och en stor mängd värdeföremål, bland annat ett stort antal lyxklockor och handväskor, som utbyte av brott, säger Jonas Bergendahl, kammaråklagare och förundersökningsledare vid EBM i Stockholm, i pressmeddelandet.
Enligt uppgifter till Finansmagasinet handlar det om uppemot 30 Rolexklockor – som det nu ska kontrolleras äktheten på. Dessutom lyxbilar, bland annat en Porsche. Dessutom beslagtogs påkostad inredning hos mannen, bland annat en TV för över 500 000 kronor och stolar för ett värde av 40 000 dollar.
Känd målvakt
De andra två personerna är i ungefär samma ålder som den huvudmisstänkte. En av dem, en 63-årig man, är känd hos Ekobrottsmyndigheten som en målvakt, medan den tredje mannen sedan tidigare misstänkt för grovt skattebrott, enligt uppgifter till EFN Finansmagasinet.
De aktuella bolagen som myndigheten slagit till mot har enligt den pågående utredningen "inte haft någon egentlig näringsverksamhet", skriver Ekobrottsmyndigheten i pressmeddelandet.
De pengar som överförts till bolagen har kommit från andra bolag som velat undvika att betala skatt och avgifter för utförda arbeten, men också från brottslighet som den huvudmisstänkte tillsammans med andra har bedrivit i andra bolag, enligt myndigheten.
– Pengarna som bolagen har mottagit har förts vidare till privatpersoner som svarta löner eller till den huvudmisstänkte själv och närstående personer till honom, säger Jonas Bergendahl.
"Tillfredsställande"
EFN Finansmagasinet har sökt Jonas Bergendahl som vill lyfta fram samverkan mellan Kronofogden och Ekobrottsmyndigheten.
– Det är tillfredsställande att vi nu har utökade möjligheter att ta tillbaka tillgångar till staten, säger han.