Striden om Hilma af Klints konst trappas upp
Striden om Hilma af Klints konst trappas upp.
Nu vill Erik af Klint, ordförande i stiftelsen som äger verken, att de världsberömda målningarna inte längre ska vara öppna för allmänheten, utan endast visas för ”andligt sökande”.
För att få sin vilja igenom har han nu tagit frågan till tingsrätten i ett försök att avsätta övriga styrelseledamöter, rapporterar Dagens Nyheter.


Erik af Klint, som är adelsättens huvudman, menar att stiftelsens stadgar inte efterlevs och att konstnärens verk aldrig var avsedda för en bred publik, något han menar går att läsa i stiftelsens stadgar som förkunnar att målningarna ska vara tillgängliga för ”den som söker andlig kunskap” eller kan bidra till att ”fylla den mission” som Hilma af Klints ”andlige uppdragsgivare” avsett.
– Det är ett budskap från andevärlden. Punkt, säger Erik af Klint till DN och menar att museiutställningar, kommersiella produkter och bred offentlig tillgång strider mot konstnärens intentioner.
Om hans tolkning av stadgarna får gehör skulle det innebära att Hilma af Klints konst inte längre får visas för allmänheten.
Stiftelsens svar: ”En grov misstolkning”
Styrelsen i Hilmastiftelsen, där Erik af Klint är ordförande men i minoritet, avfärdar hans påståenden. Talespersonen Varg Gyllander menar att Erik af Klints tolkning av stadgarna är felaktig.
– Påståendet att endast utvalda får se konsten är en grov misstolkning av stadgarna, stiftarens vilja och Hilmas intentioner, säger han till DN.
Stridigheterna inom stiftelsen har pågått i flera år, särskilt kring frågan om försäljning av verk. Enligt stadgarna måste majoriteten av styrelseledamöterna vara medlemmar i Antroposofiska sällskapet, något som har lett till djupa konflikter.
Erik af Klint har anmält styrelseledamöterna till både Ekobrottsmyndigheten och Länsstyrelsen, utan resultat. Han har nu tagit frågan till Stockholms tingsrätt och kräver att samtliga ledamöter, utom han själv, ska avgå.
”En ofattbar förlust”
Tyska konstkritikern Julia Voss, som skrivit en biografi om Hilma af Klint, ser Erik af Klints krav som orimliga och potentiellt förödande för konstvärlden. Enligt henne skulle det vara ”en ofattbar förlust” som skulle leda till stora protester. Hon fortsätter med att beskriva Hilma af Klint som en ”asteroid” som kraschat in och förändrat den internationella konstscenen.
– I USA är hon ett fenomen – ”människor där är galna” i den svenska konstnären, säger Voss till DN.
Hon ifrågasätter även hur man rent praktiskt skulle avgöra vem som är ”andligt sökande”.
Striden om Hilma af Klints konst har pågått länge, men frågan är om Erik af Klints senaste rättsliga steg kan förändra något. Inom ett halvår tror han själv att en lösning kan vara på plats – antingen genom att han avgår eller att antroposoferna tvingas lämna styrelsen.
