Prenumerera

Svårsmälta siffror från Munters

Bokslutet från kyl- och fuktspecialisten Munters är som en plusmeny med extra allt. En stor intäktsökning och ett vinstlyft men också ett rejält orderras och en batterivarning. Det är svårsmält materia för aktiemarknaden som skickade ned kursen ordentligt.

Martin Blomgren
Martin BlomgrenAnalytiker
Munter puffbild.
Munter stod för ett vinstlyft men också orderras Siffrorna är svårsmälta, skriver EFN Finansmagasinets Martin Blomgren. Foto: Pressbild
Publicerad: 5 feb. 2025, 11:50Uppdaterad: 5 feb. 2025, 11:50
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Med sin stora exponering mot datacenters har Munters blivit något av ett derivat på nyhetsflödet kring utbyggnaden av chipfabriker och AI-investeringar. Det blev tydligt häromveckan när kinesiska Deepseek skakade om teknikaktier världen över och Munters aktie rasade då med 14 procent.

Medan många andra aktier studsade tillbaka snabbt så höll oron i sig för Munters del och onsdagens rapport blev ytterligare en smäll för aktieägarna. Under förmiddagen tappade aktien nästan 10 procent.

Munters har inlett börsåret i motvind efter AI-frossa och en svagare rapport än väntat.

Även om koncernens omsättning i fjärde kvartalet ökar med utmärkta 19 procent och rörelsevinsten med 17 procent, så är det två andra saker som sticker ut. Dels orderingången inom affärsområdet DCT, Data Center Technologies, dels marginalen inom Air Tech.

Satsningen på kylsystem för datacenters har varit en stor framgång för Munters men det har också gjort jämförelsesiffrorna allt svårare att möta och i fjärde kvartalet rasar orderingången i DCT med 44 procent. En uppseendeväckande siffra, men fallet var förväntat och justerat för två bamsebeställningar samma kvartal 2023 växte orderingången kraftigt.

Med en stabil orderstock och fortsatt massiva investeringar i nya datacenters är tillväxtresan inte över, även om orderingången lär vara fortsatt slagig.

Batterisegmentet laddar ur lönsamheten

Mindre förväntat var att lönsamheten i det största affärsområdet Air Tech skulle falla så kraftigt, där den justerade rörelsemarginalen går från drygt 14 till 9,4 procent i kvartalet. Det är batterisegmentet som pressas av att kunderna försenar investeringar och avvaktar med beställningar, samtidigt som nya aktörer kommer in och pressar priserna.

En tuffare marknad ger sämre beläggning i Munters egen tillverkning och bolaget bedömer att det har påverkat marginalen i Air Tech med 3 procentenheter. Vd Klas Forsström har redan agerat med effektiviseringar för att stävja marginalnedgången, men effekterna kommer först under årets andra hälft och den svaga batterimarknaden spås bestå hela året.

Från hög till mindre hög värdering

Den ryckiga orderingången, en förhöjd osäkerhet i batterisegmentet som ligger kvar flera kvartal och ett samlat rörelseresultat som var 7 procent lägre än analytikernas förväntningar blev svårsmält materia för aktiemarknaden.

Den stora kursreaktionen på rapporten kan tyckas hård men måste ses i ljuset av att Munters har varit ett av Stockholmsbörsens få rena spel på datacenterutbyggnaden. Den rollen har belönats med ett p/e-tal som pendlat mellan 30 och 40 de senaste åren.

Det är en värdering som inte tillåter några bakslag och även om p/e-talet för 2025 nu kryper ned mot mer rimliga 20 så kan det behövas mer klarhet i hur lång och djup batterisvackan blir innan köparna på allvar hittar tillbaka till aktien.

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;