OMXS30
OMXSPI
NDX

Swedbank starkare än
väntat över hela linjen

Swedbank slår förväntningarna på nästan hela linjen i Q3-rapporten.
Både räntenetto, rörelseresultat och intäkterna kom in bättre än väntat.
Framåt gäller det att fortsatt ha stenkoll på kostnaderna, säger bankens vd:n Jens Henriksson.
– När räntorna faller kommer vårt räntenetto gå ner. Då gäller det att inte bygga på sig en för stor kostnadskostym.

Eric Emanuelsson
Eric EmanuelssonNyhetschef
Gabriel Mellqvist
Gabriel MellqvistProgramledare EFN
Jens Henriksson, Swedbank. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: 23 okt. 2024, 07:03Uppdaterad: 23 okt. 2024, 10:10

Swedbanks rörelseresultat blev 11 876 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2024. En förbättring från föregående kvartal då samma siffra landade på 10 983 miljoner. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 9 842 miljoner enligt prognoser från Infront.

Bankens samlade intäkter uppgick till 19 146 miljoner kronor, mot förväntade 17 462 miljoner. Samma siffra i föregående kvartal var 18 237 miljoner.

Starkt räntenetto

De totala kostnaderna för kvartalet var 5 986 miljoner kronor mot förväntningar på 6 239 miljoner. Räntenettot landade på 12 229 miljoner kronor, mot analytikersnittet på 11 790 miljoner kronor. Här fanns det en oro hos marknaden att räntenettot skulle gå ned mer, men tittar man på föregående kvartal så landade räntenettot då på 12 165 miljoner, dagens siffra är alltså en förbättring.

– Vårt räntenetto ökar lite mer och kostnaderna balanseras. Sammantaget är det ett starkt kvartal som också stärks ytterligare av engångseffekter, säger Swedbanks vd Jens Henriksson till EFN. 

Utlåningen till bolånekunder minskade

Förra sommaren införde Swedbank ett tillfälligt anställningsstopp för externa rekryteringar. Henriksson säger att ”kostnadskostymen” blir viktig när räntenettot kommer gå ner.

– När räntorna faller kommer vårt räntenetto gå ner. Då gäller det att inte bygga på sig en för stor kostnadskostym. Då är det viktigt att inte behöva vidta drastiska och stora åtgärder och därmed så gäller det att hålla i kostnaderna. Jag tror det är en strategisk fördel. Vi hade märkt att andelen människor som jobbar i banken gick upp och det berodde lite på att vi hade ett mindre utflöde än vad vi trodde, som i sin tur berodde på konjunkturen. Då har vi valt att ha ett anställningsstopp för externa rekryteringar. 

Swedbanks bolånestock (utlåningen till bolånekunder) backar under tredje kvartalet.

– Vi hade en dipp i september och det berodde på att vi inte var tillräckligt bra på att snabbt svara i telefonen i juni och augusti. Vi fick för långa köer och nu är det fixat och nu handlar om att gå framåt och se till att vi kan göra fler bolåneaffärer.

Finns det en risk att ni missar affärer på grund av anställningsstopp?

– Det är en risk man hela tiden måste hantera på olika sätt. Men tittar vi på antalet personer i banken är vi fler än vi var för ett år sedan. Min bedömning är om vi ser till att hantera detta och utnyttjar all enorm skickliga personal på kontoret så är jag övertygad om att vi kan få ner väntelinjerna och göra ännu fler affärer. Och det är det vi vill. 

Cyberhotet mot banker

Efter Nordeas kvartalsrapport i förre veckan varnade vd:n för en ökning av cyberhot. När Jens Henriksson får frågor om detta i EFN Direkt säger han:

– Det är en verklighet som präglar alla.

– Det är en tuff IT-miljö där ute och det är en del av vardagen som alla företag och myndigheter ser. 

Swedbank slår förväntningarna över nästan hela linjen. Foto: Infront
Swedbank

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;