Techmogulerna i Silicon Valley som väljer Donald Trump

Några av Silicon Valleys mest kända entreprenörer och investerare ger sitt stöd till Donald Trump. Men bland vanliga invånare är priset fortfarande stort. 

Malin Ekman
Malin EkmanUSA-korrespondent EFN
Silicon Valley puff.
Silicon Valley är känt för sina techentreprenörer som historiskt sett varit progressiva liberaler. Men nu har något hänt.
Publicerad: 30 sep. 2024, 09:47Uppdaterad: 2 okt. 2024, 11:15

SILICON VALLEY. Sam säger åt mig att inte spela in. 

Han vill inte ha sina politiska bekännelser på band. Heter till och med något annat. 

“Sam” har stöttat Donald Trump sedan 2016. Åtta år senare är hans stöd fortfarande känsligt. Som serieentreprenör i Silicon Valley vill han inte riskera investerare. 

– Jag röstade på Obama tidigare. Han är jättebra på TV med en teleprompter framför sig men han lyckades inte genomföra särskilt mycket bra. Till sist är det vad som räknas. Som entreprenör värdesätter jag politiker som får saker gjorda. Trump får det - och han är autentisk. 

Han säger att bara hans nära vänner och en tidigare bolagspartner som också är republikan vet att han håller på Trump. 

I decennier har Silicon Valley varit hem åt några av världens högst värderade techbolag. Som Alphabet, Apple, Meta.

Som ekonomisk motor är Silicon Valley -  en kluster av mindre städer på den västra sidan av bukten mellan San Francisco och San Jose och hem åt några av världens högst värderade bolag - ovanligt liberalt. Ledarna för de stora företagen har i regel både varit intresserade av att maximera vinsten och stå upp för värderingar som inte alltid företräds av kapitalister. I en enkät utförd av nättidningen Vox 2015 uppgav bara tre av hundra lokala företagsgrundare att de identifierar sig som republikaner. 

Ändå har något hänt. Ett lokalt kulturskifte har inträtt. 

Förändringens vindar i Silicon Valley

2016 satt Twitters dåvarande vd i en paneldebatt iförd en t-shirt med texten “Stay woke”. 

2022 gjorde hans efterträdare en poäng av att hittat en hög sådana tröjor i Twitters förråd. Visade upp dem  på bild, som reliker från en nu avlägsen företagskultur. 

2022 köpte Elon Musk X, tidigare Twitter, för uppskattningsvis 44 miljarder dollar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Flera jag talar med säger att förändringen är påtaglig i hela Silicon Valley. Att progressiva idéer som den om DEI (diversity, equity and inclusion eller mångfald, rättvisa och inkludering på svenska) - som tidigare haft gehör och använts som kvoteringsmodell - inte i samma utsträckning sanktioneras av företagsledningar eller präglar rekryteringsprocesser. 

– DEI är i princip ute. Ingen tycker att det är en bra idé längre. Att det lett fel. Samtidigt är det många som inte tycker att MEI - som står för merit, excellence och intelligence - heller är toppen, säger en medarbetare på ett stort techbolag. 

Hon konstaterar att det också - trots försiktigheten - blivit mindre stigmatiserat att rösta på Donald Trump. 

– Jag tror att fler fattar att man kan vara välutbildad och framgångsrik och tycka att Donald Trump är det bästa alternativet. 

Om skiftet varit känt i Bayområdet en längre tid, går det inte längre obemärkt förbi utanför. 

Under året har lokala techgiganters gunst för Trump skapat globala rubriker. Om republikanen Peter Thiel tidigare betraktats som en outsider ser det annorlunda ut nu.

Miljardärerna som gått till Trump

I maj berättade investeraren Shaun Maguire, partner i riskkapitaljätten Sequoia Capital, att han just donerat motsvarande tre miljoner kronor till Donald Trump. I ett 21 000 tecken långt inlägg på X förklarade han varför han stöttar kandidaten. 

I juni ordnade investerarna David Sacks och Chamath Palihapitiya en insamlingsgala till stöd för Trump i en lyxvilla i hjärtat av San Francisco. Biljettpris: från motsvarande en halv miljon kronor.

Månaden därpå annonserad Marc Andreessen och Ben Horowitz, två av Silcon Valleys mest kända riskkapitalister, sitt stöd till Trump i sin podcast. 

Marc Andreessen och Ben Horowitz är grundare av riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz.

Samtidigt gjorde techmogulen Elon Musk, vars köp av X var en protestaktion mot Silicon Valleys eftergifter för progressiva påtryckningar, sitt stöd för presidentkandidaten. 

Strax efter mordförsöket på Trump i juli skrev han: 

“Jag stöttar president Trump fullt ut och hoppas att han tillfrisknar snabbt.”

Senare medgrundade han America Pac, en så kallad super-PAC som säger sig “främja yttrandefrihet, fria marknader och ett meritokratiskt samhälle”. Målet är att få Trump vald, med stora investeringar i vågmästardelstater

Entreprenörerna och investerarna insisterar att USA skulle må bättre med Trump vid rodret igen. 

Incitamentet varierar. 

Marc Andreessen och Ben Horowitz gör ingen hemlighet av sitt egenintresse. Trumps politik och skattelagstiftning är bättre för företaget och techindustrin, menar de. 

Silicon Valley har samtidigt varit intresserat av att tjäna pengar och röstat demokratiskt i decennier. En konsekvens av ovan nämnda fri marknad-mentalitet kombinerad med liberala värderingar i sociala frågor. 

”Ett skifte i stämningen”

Ordföranden för det republikanska partiet i Santa Clara i södra Silicon Valley säger att det nyvunna stödet för Trump handlar om mer än pengar. 

– Det har skett en förändring. Eller ett skifte i stämningen skulle jag säga. Från att det varit rentav fientligt mot republikaner -  till en uppfattning av att det demokratiska partiet gått för långt i många avseenden. Elon Musk är ett bra exempel på någon inom tech, som tidigare var ganska “mitten”, mitten-vänster, men nu reagerat. 

Han fortsätter. 

– Jag tror att särskilt attackerna på yttrandefriheten, motiverar människor som Musk och andra inom techgemenskapen. Detsamma gäller behandlingen av Trump. Att man försöker hålla honom borta från valsedeln genom rättsliga åtgärder och genom att förstöra honom ekonomiskt. Och nu har två personer försökt att mörda honom, eller hur?

Många av de entreprenörer och investerare som öppet stöttar Trump anger just yttrandefriheten och “beväpnandet av juridiken” som skäl till sitt stöd. I en tid där de anser grundläggande demokratiska värden hotade väljer de att stå upp för principer.

Elon Musk hör till techvärldens mest högröstade kritiker på området. Han sa sig förvärva X, tidigare Twitter, för att rädda det fria ordet - och gav som ny på jobbet tre journalister i uppdrag att granska sociala mediejättens tidigare samarbete med Bidenadministrationen och amerikanska myndigheter. 

Facebook-grundaren: Därför väljer de Trump

Facebooks medgrundare Chris Hughes hävdar samtidigt att det varken är kärlek till pengar eller yttrandefrihet som ligger bakom Silicon Valleys nyvunna stöd till Trump. 

I stället handlar det, menar Hughes, om identifikation. 

“Mr. Trump tilltalar vissa eliter i Silicon Valley eftersom de identifierar sig med honom. För dem är han ett med-offer för staten, orättvist förföljd för sina djärva idéer", skriver han i New York Times.

Han konstaterar också att flera av Trumps mäktiga anhängare har Trumps öra. 

I Berkeley möter jag den konservativa filosofen Curtis Yarvin, som influerat högerlibertarianer som Peter Thiel och lästs av Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon. Yarvin hävdar att den amerikanska demokratin är ett misslyckat experiment som bör ersättas av en ansvarsutkrävande monarki, som påminner om en företagsstruktur. En idé som gjort honom kontroversiell - och flitigt läst. 

Vännerna tar avstånd

På ett tacoställe på College Avenue tar han upp Platons grottliknelse. Grottans fångar ser bara föremålen i världen genom skuggorna de kastar, inte föremålen som de är. På samma sätt sitter, menar Yarvin, människor 2024 fast i förvrängda föreställningar om världen. En grotta som han menar att några av Silicon Valleys ledare håller på att ta sig ur.

– Folk i Silicon Valley känner ungefär “Wow, vi kom precis ut ur grottan”. De börjar komma ur en historisk, ideologisk bubbla. Men de kan inte bara hänga utanför grottans ingång och dricka öl, eller hur? Att komma ut ur grottan är bara det första steget. 

Att berätta om sitt stöd kan medföra social isolering.

Shane Patrick Connolly minns hur det var för egen del. Efter att han som lokal republikan berättade att han stöttade Trump 2016 slutade han få inbjudningar till Silcon Valleys “fancy parties”. 

Skiftet han pratar om har inte fått fullt genomslag bland vänner och bekanta. 2024 säger han att människor fortfarande tar avstånd från honom på grund av hans politiska åsikter.  

– Jag gick på en dejt med en musiker som blev förbannad när han förstod att jag röstar på Trump. På Facebook la jag till en gammal vän som dök upp som förslag. Han skrev “Varför lägger du till mig? Du röstar på Trump. Jag vill inte ha med dig att göra”. Och när jag skrev grattis till en barndomsvän svarade han “Tack. Tror jag.”. 

Han har en teori om förklaringen till beteendet. 

– De gör mig till en ond person bara därför att jag inte håller med dem politiskt. De har blivit hjärntvättade att tro att Trump är ett existentiellt hot. Jag skulle kunna säga samma sak om Harris och Walz, att de är ett existentiellt hot mot yttrandefriheten, men jag säger det inte. 

Öppna Trumpanhängare är fortfarande ovanliga i bukten. 

Zuckerberg väljer inte sida

Jag möter Peter Kuo, en taiwanesamerikan verksam i Santa Clara. Han har varit republikan sedan dagen han blev medborgare men minns ett krogbesök med sin far långt senare som definierande. Obama var president och det amerikanska skatteverket IRS:s granskning av hans meningsmotståndare visades på CNN-nyheterna på restaurangen. 

– Min pappa tittade på mig och sa: “Det här är precis som i Taiwan”. Jag frågade vad han menade med det. Han berättade att för trettio år sedan, innan han bestämde sig för att lämna landet, gjorde den taiwanesiska regeringen precis samma sak. Den använde skatteverket för att förtrycka människor som den ogillade. 

Peter Kuo säger att han råkat ut för en modern version av den amerikanska motsvarigheten. 

– De har kränkt min grundlagsstadgade rättighet till yttrandefrihet genom att censurera mig. 2021, när jag hade covid och nästan gick bort, gjorde jag flera inlägg som handlade om ett litet mirakelmedel som heter Ivermectin och räddade mitt liv. Mina inlägg märktes som “falsk information” trots att det bevisats att medicinen hjälper. 

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har i ett brev till den republikanske ordföranden i representanthusets justitieutskott, Jim Jordan, skrivit att “höga tjänstemän i Bildenadministrationen” under 2021 “under månader pressade våra team att censurera viss Covid19- information, inklusive humor och satir”. Zuckerberg skriver att han “anser att administrationens påtryckningar var fel” och att han “ångrar att vi inte var mer högljudda kring det”.  

Mark Zuckerberg ger varken Harris eller Trump sitt stöd inför valet i november. I brevet till Jordan uttrycker han samtidigt stöd för Republikanernas ståndpunkt i yttrandefrihetsfrågan.  

”Bryr sig inte ett dugg om yttrandefrihet”

Men Peter Kuo betraktar inte att Zuckerberg och andras engagemang för yttrandefriheten som genuint. 

– De bryr sig inte ett dugg om yttrandefrihet. Allt de här kapitalisterna bryr sig om är sista raden, och vem som köper deras produkt. De försöker skydda sina företag och undvika att bli granskade. 

Den konservativa filosofen Curtis Yarvin protesterar. Stödet för Donald Trump handlar inte om en strikt ekonomisk kalkyl, menar han. 

– Det har att göra med plikt, en känsla av samhällsansvar. Det finns ingen i USA, utom i något mycket marginellt fall, som det är en professionell fördel att stödja Trump för. Människor upplever att det är något i grunden mycket felaktigt med berättelsen de lever i. Den här typen av människor är självständiga tänkare. Det går inte att säga till dem att vara underdåniga eller dumma. De har betalt för att lägga märke till saker som andra inte lägger märke till. De kan inte tvinga sig själva att inte lägga märke till att något är fel med väggen i grottan. 

Nästa fråga, menar Yarvin, är vad Silicon Valley-folket gör av sina insikter.

”Tack gode gud att Musk köpte Twitter”

Entreprenören Sam märker att tidigare progressiva företagskulturer håller på att förändras. Säger att maktdynamiken mellan anställda och arbetsgivare skiftat. En utveckling han visserligen till stor del tillskriver läget i den amerikanska ekonomin. 

– I en lågränteekonomi så har inte de anställda samma makt. De kan inte skapa upplopp internt och vara kvar på arbetsplatsen. De vet att de kan bli sparkade. Titta på det som hände på Google. Det hade inte hänt 2020 eller 2021. 

Sam syftar på Googles avskedande av 50 anställda som demonstrerade på arbetsplatsen i protest mot att arbetsgivaren ingick ett kontrakt med Israel. Gruppen “No Tech for Apartheid” ägnade sig, enligt arbetsgivaren, åt att "att fysiskt hindra andra anställda från att utföra sitt arbete och förhindra dem från att komma åt våra anläggningar”.  

Protester utanför Googles högkvarter i San Francisco. 50 anställda, som demonstrerade på arbetsplatsen, fick sparken.

Aktivismen på arbetsplatsen fick i våras Googles vd Sundar Pichai att i ett meddelande till anställda deklarera att “det här är ett företag, och inte en plats att bete sig på ett sätt som stör kollegor” och uppmanade dem att hålla “politik” utanför arbetet. 

En typ av markering som var mer ovanlig för ett par år sedan. 

Serieentreprenören Sam menar att Elon Musk har bidragit till ett högre tak än tidigare. Att X, sedan hans förvärv, bidrar till att bryta traditionella mediers informationsmonopol, och gör det lättare för människor att vara öppna med sina uppfattningar. Kritiken från vänster går ut på att världens rikaste man lagt beslag på en av världens största sociala medieplattformar och använder den för att övertyga människor om sina egna politiska åsikter. Sam tillhör lägret som snarare ser Musk som yttrandefrihetens räddare.

– Tack Gode Gud att han köpte Twitter. Jag har haft väldigt svårt för hur medierna manipulerar människor genom att bara ge en sida. Nu kan fler perspektiv komma fram. 

Yttrandefriheten är en rättighet han värnar, men inte nödvändigtvis utnyttjar. Sam tar det säkra före det osäkra - av ekonomiska skäl. 

– En del investerare har väldigt starka åsikter. Det finns ingen anledning att reta upp dem. 

Silicon ValleyKalifornien
Malin Ekman
Malin EkmanEFN, USA-korrespondent

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;