Tre konsekvenser av sprickan mellan Trump och Musk

Volatilitet på börsen, sprickor i Maga-alliansen och hot mot Elon Musks bolagsimperium.
Amerikanska analytiker och investerare försökte under torsdagskvällen smälta det offentliga grälet mellan USA:s president och hans före detta rådgivare.

Elon Musk och Donald Trump bröt upp inför öppen ridå under torsdagskvällen. Foto: AP / TT Nyhetsbyrån
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

OSÄKER FRAMTID FÖR TESLA

Brenda Vingiello, investeringschef vid Sand Hill Global och aktieägare i Tesla anser att investerare bör tänka långsiktigt efter elbilstillverkarens drygt 14-procentiga fall på New York-börsen, det största någonsin under en och samma dag enligt Wall Street Journal:
– Trumps stil tenderar att bestå av hot som inte alltid genomförs. Givet hur viktiga Musks bolag är för USA tror jag att det här antagligen kommer att blåsa förbi och att båda parter lugnar ner sig. Som aktieägare finns det inget att göra annat än att fokusera på det långsiktiga perspektivet. Vi håller fast vid Tesla, säger Vingiello till CNBC.

Investeraren Ross Gerben var inte lika avvaktande i sin inställning på torsdagen.
"Kan någon snälla ta ifrån honom (Musk) telefonen ... Tesla krossas", skrev Gerber på X när börsraset pågick och följde upp med ett sms till Washington Post:
"Herregud, det här är illa för Tesla och Elon. Elon misstar sig om han tror att han är i närheten av den makt Trump har."

Wedbush Securities-analytikern och Tesla-optimisten Dan Ives säger till CNBC att bråket väcker oro för att Donald Trump kommer att anta en fientlig hållning till de regleringar som krävs för att legalisera autonom teknik och de självkörande bilar Tesla har som mål att sälja på bred front under de kommande åren.

Under torsdagskvällen nådde optionshandel utifrån övertygelsen att Tesla kommer att fortsätta falla rekordnivåer, enligt Market Watch.

Utöver Tesla och Trump Media föll även AI- och försvarsbolaget Palantir, vars vd Alex Karp profilerat sig som positivt inställd till Donald Trumps agenda, tungt när presidenten öppnade för att riva de statliga kontrakten med Elon Musks SpaceX, enligt Forbes värda omkring 22 miljarder dollar. Mer än hälften av Palantirs intäkter kommer från avtal med den federala staten.

Sedan Musk tackades av för sitt arbete med nedskärningsinitiativet Doge i förra veckan har Tesla förlorat 200 miljarder dollar av sitt börsvärde och är för andra gången sedan Trumps tillträde värt mindre än 1 000 miljarder dollar.

UPPLAGT FÖR BUDGETBRÅK I KONGRESSEN

Kongressens oberoende budgetkontor gör bedömningen att Republikanernas nuvarande budgetförslag, med omfattande skattesänkningar och ökade utgifter för försvar och myndigheten för inrikes säkerhet, kommer att öka den amerikanska statsskulden med upp till 3 000 miljarder dollar under de kommande tio åren.
Republikanen Don Bacon säger till New York Times att Musks inflytande över republikaner i Washington är betydande.
– I december hade vi en väldigt bra plan för fortsatt finansiering och när han (Musk) höjde rösten började alla ta avstånd från den.

Det nuvarande förslaget har röstats igenom i representantshuset och är just nu föremål för förhandlingar i senaten.

POLITISK SPLITTRING

Med draghjälp från Elon Musk, som satsat omkring 300 miljoner dollar på republikanska valkampanjer under det gångna året, och andra företagsledare inom tech nådde Donald Trumps Maga-rörelse en ny väljargrupp.
Donald Trumps före detta rådgivare, den självutnämnde nationalisten Steve Bannon som spelade en nyckelroll i Trumps första valkampanj, uppmanar nu till utredningar av Musk och hans bolag.
– Jag är av uppfattningen att han är en illegal invandrare och att han bör deporteras, säger Bannon till New York Times.

Enligt Washington Post blottlägger konflikten mellan Musk och Trump de ideologiska skiljelinjerna mellan den amerikanska tech-högern och den populistiska falangen inom Maga-rörelsen. Källor beskriver det för tidningen som en förlust för det förstnämnda lägret, som hyst förhoppningar om systematiska förändringar av de statliga utgifterna och upplever en fortsatt växande statsskuld i kombination med höga tullar som "en total förlust".

Elon Musk har också varit den enskilt största finansiären av republikanska kampanjer. Hans fortsatta betalningsvilja inför mellanårsvalet 2026 – när makten i kongressen återigen står på spel – efter vad Wall Street Journals ledarsida kallar "en otrevlig skilsmässa" omges av frågetecken.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;