Prenumerera

Trump 2.0 är börsens största hot

Har vi det bättre nu än vid årsskiftet? Börserna i Europa är upp, men den radikaliserade Trump 2.0 är ett helt annat djur än den version som många hoppades på efter valsegern. Börsen trotsar verkligheten.

Henrik Mitelman
Henrik MitelmanKrönikör EFN
"Även en långsiktig börsoptimist måste inse att världen har förändrats med en radikaliserad Trump 2.0", skriver Henrik Mitelman.
Publicerad: Mar 23, 2025, 06:24Uppdaterad: Mar 24, 2025, 07:31
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Tidigare skrev jag krönikor – i många år på Dagens industri och sedan i höstas på EFN – som ganska omgående publicerades på en sajt. Det var lättare eftersom man kunde komma med något mer eller mindre klokt som avhandlade dagens snackisar. Översatt till den nya tidsåldern skulle det kunna handla om någon Trump-tweet och dess konsekvenser för världsekonomin, räntan och börsen.

I dag är jag som bekant en stolt skribent i EFN Finansmagasinet, ett veckomagasin, med en annan ambition. Vi jagar inte klick, men vill bli lästa. Och ett veckomagasin ska helst ha ett bästföredatum som ligger lite längre fram i tiden än de vanliga klickraketerna på många mediesajter.

Finns det i dagens kaos någon ekonomisk analys som har en livslängd längre än ett par dagar? Man vaknar upp till den trumpna verkligheten med ännu ett märkligt utspel från den där mannen i Washington som med frenesi gör sitt yttersta för att dels gynna polare Putin, dels förstöra för näringslivet och framför allt för amerikanska låginkomsttagare genom nya tullar som dessutom ändras på dagsbasis.

För aktiva investerare gäller det att hålla koll på dagens tullutspel och försöka utröna om det gynnar eller missgynnar en viss aktie. Och för företagen som rent faktiskt ska sälja sina varor till USA är det så klart ett elände. Jag lider med er.

En viktig slutsats – som dessvärre riskerar att hålla längre än en vecka – är att Donald Trump skapar kaos och osäkerhet, och därmed är skadlig för världsekonomin. I november, när han vann valet, var tongångarna annorlunda. Många i näringslivet såg honom som en skön – om än lite galen – snubbe som skulle vitalisera den amerikanska ekonomin. Nu skulle det bli drag under galoscherna med skattesänkningar och avregleringar. Dessutom antogs ju börsen vara Donald Trumps egen skönhetstävling som han ville vinna varje dag. Därför emottogs hans valseger med jubel på börserna. Även vi som ogillade honom närde en förhoppning om att han åtminstone skulle vara bra för börsen och att börsen i sin tur skulle hämma honom och dämpa de värsta excesserna.

Även för en född optimist utgör Donald Trump mer av ett hot än en möjlighet

Den mer radikaliserade Trump 2.0 är ett helt annat djur än den som många hoppades på, både i form av hans Putinvurmande och hans handelskrig. En vacker dag presenterar han säkert skattesänkningar som får börsen på bättre humör, men även för en född optimist utgör Donald Trump mer av ett hot än en möjlighet. Jag tror dessvärre att den slutsatsen har en ganska lång hållbarhetstid. Och kanske ska vi börs- och ekonomiintresserade, som varken är daytraders eller säljare av europeiska prylar till USA, nöja oss med det och inte ödsla mer energi på de dagliga utspelen. Med lite tur lugnar han ner sig vid något tillfälle och kanske blir det lite lättare att andas efter mellanårsvalet nästa år. Låt oss hoppas på det, men fram till dess är Donald Trump det stora hotet mot både ekonomin och börsen.

Det betyder inte att vi ska sälja alla aktier, hamstra konserver och bygga skyddsrum i radhusträdgården. Men även en långsiktig börsoptimist måste inse att världen har förändrats med en radikaliserad Trump 2.0.

Nu faller konsumentförtroendet på båda sidor av Atlanten eftersom folk oroar sig för krig, handelshinder och inflation. Den där konjunkturuppgången som de flesta såg framför sig skjuter vi ännu en gång på framtiden för nu ska prognosmakare revidera ner sina BNP-antaganden.

Kanske kan försvarssatsningen i Europa balansera de mörka och negativa krafterna, åtminstone krasst ekonomiskt. De europeiska börserna verkar åtminstone prissätta ett sådant scenario med tanke på att de har lyft ganska fint hittills i år. Men faktum kvarstår – vi är knappast på en bättre plats i dag än vid årsskiftet. Den slutsatsen riskerar att ha ett långt bästföredatum.

KÖP
Europeiskt. Vi fortsätter vårt eget handelskrig mot galenskapen i Vita huset. Nästan 70 procent av svenskarna bojkottar aktivt eller överväger att bojkotta amerikanska varor.

SÄLJ
Hela idén om att Donald Trump skulle vara bra för näringslivet. Han är inte bara en Putinkramare, utan också en sällsynt effektiv förstörare av värde.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;