Trumps nya strategi: ”Han kanske har lyssnat nu”
Trump har öppnat för ”flexibilitet” i tullarna.
Draget kan visa på en annan strategi – och att han inte helt stänger örat mot Wall Street.
– Från näringslivet har synpunkterna naturligtvis varit att det här kommer att skada USA, och kanske har man lyssnat på det, säger SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman.


Donald Trump har pratat om ett flertal olika tullar, allt ifrån sektorstullar till landstullar. Dessa ska träda i kraft från och med 2 april – dagen han benämner som “liberation day”.
Enligt Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB, verkar det som att fokus för USA kommer att ligga på landstullarna, medan man avvaktar med de sexårsvisa sektorstullarna på exempelvis bilar och läkemedel. Det innebär att man kommer ha en tullsats för varje land som speglar de handelshinder man upplever att landet har mot USA.
– Det jag har sett är att man fokuserar på de länder som man handlar mest med och som man har störst handelsunderskott med, säger hon.
Men hur mycket man ska glädjas åt flexibiliteten är Kopelman osäker kring. Enligt de rapporter som hon tagit del av, påverkas fortfarande nära 90 procent av landets import, inklusive varor från viktiga handelspartners som Kina, Mexiko, Kanada och EU.
– Det som är bra är ju att man i så fall kanske inte staplar flera olika sorters tullar på varandra. Sen är känslan också att det här kan leda till förhandlingar, i vilket det ligger någon form av flexibilitet, säger hon.
Möjlighet till förhandling
Trump har tidigare visat en tendens att inleda förhandlingar med tuffa utspel för att sedan justera sin position. Vad som kan ha legat bakom beskedet om flexibilitet kan bland annat ha varit signaler från presidentens egna tjänstemän om att ta en sak i taget.
– Från näringslivet har synpunkterna naturligtvis varit att det här kommer att skada USA, och kanske har man lyssnat på det. Det finns också en möjlighet att man har gått hårt ut för att sedan ta inledande förhandlingar, säger Kopelman.
Oavsett lyfter experten ett varningens finger:
– Min tolkning är att man ska vara försiktig med att dra några tydliga slutsatser om att det inte blir så mycket av de här tullarna.
Klarhet väntar i nästa vecka
Trots att det är fortsatt rörigt på andra sidan Atlanten menar Kopelman att marknaden kan glädjas åt beskedet att vissa av tullarna skjuts upp.
Än så länge har USA bara infört tullar på aluminium och stål, medan det verkar som att sektorstullarna på exempelvis bilar och halvledare senareläggs.
– Det verkar ju som att marknaden initialt har reagerat positivt. Oavsett är nog förhoppningen att få någon form av klarhet i nästa vecka efter att ha tyngts av otydlighet, vilket bara det skulle vara något positivt.
Följ taggar
