Trumps utrikesminister "mer kritisk mot Ryssland"

Marco Rubio är Donald Trumps val som utrikesminister.
Som senator har han röstat nej till ytterligare stöd för Ukraina, ställt sig bakom en hårdare linje mot Kina och minskat ansvarstagande för säkerhetsläget i Europa och rysk aggression.

Marco Rubio väntas bli USA:s nya utrikesminister. Foto: AP / TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 14 nov. 2024, 00:07Uppdaterad: 14 nov. 2024, 09:47
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Nomineringen av Marco Rubio till utrikesminister väntas utgöra en del av ett amerikanskt ett prioriteringsskifte från Europa till Kina.
Rubio förespråkar ett större europeiskt ansvarstagande för säkerhetspolitik och försvar.
Tillsammans med Mike Waltz, som Trump valt till sin närmsta säkerhetsrådgivare, står Rubio för en ny amerikansk hållning i frågan om Ukraina och europeiskt försvar.
"Tyskland, Frankrike och Storbritannien är mer än kapabla att hantera sitt förhållande till den kärnvapenbestyckade kombatanten i öst", skrev Rubio i tidskriften American Conservative tidigare i år.
Samtidigt beskrivs både Rubio och Waltz som mer kritiska till Ryssland än Trump själv.
– Min bild är att Rubio har en positiv inställning till USA:s fortsatta Nato-engagemang, men det kommer att bli föremål för hur väl det stämmer överens med presidentens hållning i frågan, säger Michael A. Allen, professor i statsvetenskap med inriktning på internationella relationer vid Boise State University, till EFN.
När det gäller amerikanska krav på ökade försvarsutgifter bland Nato-länder tror Allen att större länder som inte levt upp till 2-procentsmålet historiskt blir mer högprioriterade för USA än nya medlemmar som Sverige och Finland.
Waltz har kallat det "patetiskt" att mindre än hälften av Nato-länderna i Europa uppfyller finansieringsmålet på två procent av BNP samtidigt som han ifrågasatt nyttan med USA:s militära närvaro och utgifter i Europa.
Tidigare i år röstade Rubio nej till ett militärt stödpaket till Ukraina efter att ha stått bakom amerikanskt stöd under krigets början. I slutet av september sa Rubio att han, precis som Trump, vill se fredsförhandlingar inledas mellan Ukraina och Ryssland.
– Jag står inte på Rysslands sida men verkligheten är tyvärr sådan att kriget i Ukraina kommer att sluta med en framförhandlad uppgörelse. Jag vill, vi vill, och jag tror att Donald Trump vill, att Ukraina ska ha ett bra förhandlingsläge.
Michael A. Allen ställer sig frågande till hur starkt Ukrainas förhandlingsläge blir om USA samtidigt drar ner på sina säkerhetsgarantier i Europa.
Rubio väntas precis som administrationen i övrigt rikta sin uppmärksamhet mot Peking och välja en hårdare linje i relationen till Kina än den nuvarande regeringen.
– Jag skulle förvänta mig att minskat stöd i Europa skulle översättas till att amerikanska styrkor flyttas till Asien från länder som Polen där den amerikanska närvaron ökat mest sedan Rysslands invasion.

Donald TrumpUSAEUEuropaKina
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;