Tullhoten blir verkliga för börsen: "Svaghet"
New York-börsen är återigen nere på rött för året.
Efter att Vita huset fastslagit nya tullplaner råder det delade meningar om utsikterna för börsen.
– Det återstår att se om börsen överlever den här förändringen, säger Fwd Bonds chefsekonom Chris Rupkey till CNBC.


S&P 500:s nedgång under måndagen blev den största under 2025 och indexet är återigen nere på minus för året. Efter att Donald Trump bekräftat att tullar kommer att införas gentemot Mexiko och Kanada med start på tisdag, och samtidigt dubblas gentemot Kina, prisas de nu in på börsen.
Samtidigt slog Trump under måndagen fast att tullar för jordbruksprodukter väntar med start den 2 april.
– På ett eller annat sätt kommer de att bli en chock för ekonomin, säger Chris Rupkey om tullarna.
Goldman Sachs-analytikern Scott Rubner ställer sig enligt Bloomberg tveksam till att efterfrågan på amerikanska aktier är tillräckligt hög för en återhämtning och tror att en skakig marknad är att vänta fram till mitten av mars.
Strateger hos JP Morgan Chase ledda av Mislav Matejka ser enligt Bloomberg ett fortsatt skifte bort från amerikanska techjättar framför sig, vilket bedöms kunna främja marknader utanför USA, men tror på sikt att avregleringar kommer att främja USA i relation till omvärlden.
Fortsatt optimism
Enligt Marketwatch förblir bland annat Capital Economics chefsekonom Neil Shearing positiv till framtidsutsikterna för amerikanska storbolag.
I går stod det klart att amerikansk återförsäljning och tillverkning avtar i februari.
"Utöver tullhot och geopolitiska uppbrott tvingas investerare hantera tydliga tecken på svaghet i den senaste tidens ekonomiska data. Med det sagt, och även om framtidsutsikterna försämrats klart, tror vi att rädsla för att den globala ekonomin är på väg mot en omfattande inbromsning är överdrivna", skriver Shearling och kallar det en överreaktion att tala om ett slut för den amerikanska börsens exceptionalism.
Följ taggar