Prenumerera

TYSKLAND: ÖKAT HOPP FÖR EKONOMIN FÖRST 2026 - FROMLET

Publicerad: 10 okt. 2024, 14:03Uppdaterad: 10 okt. 2024, 14:03
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den försiktiga framtidsoptimism om den tyska ekonomin som fanns i början av året förverkligades inte och Tysklands BNP antas inte gynnas av mätbara ekonomisk-politiska impulser redan under 2025.

"Inför 2026 kan det dock finnas (något) mer konkreta förhoppningar om bättre tider – om den nya tyska regeringen verkligen skulle lyckas med den efterlängtade rivstarten", skriver ekonomiprofessorn Hubert Fromlet, senior rådgivare på Tyska-Svenska Handelskammare, i en ny analys.

Vid en sådan utveckling skulle han kunna tänka sig "en hygglig tysk BNP-tillväxt på 2 procent eller något mer" (förutsatt att ännu större geopolitiska störningar uteblir).

"Mycket står dock fortfarande skrivet i stjärnorna. I vart fall innebär tre extra arbetsdagar under 2026 jämfört med 2025 redan nu ett säkrat tillväxtstöd", noterar Fromlet.

Han konstaterar att även den tyska regeringen nu talar om en pågående tysk recession, vilket förvisso stämmer för stora delar av industrin, men inte riktigt för hela ekonomin.

"För ekonomin i sin helhet förefaller termen 'stagnation' mer rättvisande, vilket dock är illa nog", skriver han.

Enligt Fromlet framstår dock de senaste kvartalens svaga utveckling inom industrin som ett mycket besvärligt faktum, inte minst på grund av den avtagande tyska konkurrenskraften, vilket också till viss del märks på den otillfredsställande exportutvecklingen (jämte de för exporten otillräckliga globala efterfrågeimpulserna).

Han noterar vidare att det för närvarande knappt finns något OECD-land med större psykologiska hämskor än vad som aktuellt är fallet i Tyskland. Både konsumenter och investerare deppar i dessa dagar i denna Europas och EU:s största ekonomi.

"Regeringens osäkra, velande och ibland felaktiga agerande har med stor säkerhet bidragit till tyskarnas avvaktande attityder, även om detta psykologiska motstånd inte kan konkretiseras i uteblivna tillväxtsiffror", skriver han.

Han påpekar att intressant i detta sammanhang är om det för september 2025 planerade valet till förbundsdagen möjligtvis kommer att tidigareläggas med nyval.

"Klart är att Tyskland snarast möjligt behöver en framåtblickande ekonomisk politik med påtagligt strukturinnehåll", skriver han.

Opinionsundersökningar ger vid handen att konservativa CDU/CSU kommer att bli största parti vid valet till förbundsdagen och CDU-ordföranden Friedrich Merz nästa förbundskansler.

Fromlets tips är att det blir en koalitionsregering med två partier, troligtvis en ny "storkoalition" med socialdemokratiska SPD, efter den trepartikoalition som nu leder landet.

"Klart är hur som helst att en möjlig förbundskansler Friedrich Merz kommer att ha en enorm press på sig att leda Tyskland bort från den nuförtiden rådande stagnationsekonomin – med en utveckling som kan medföra en synlig potentiell tillväxtförbättring bort från dagens 0,3-0,4 procent – speciellt eftersom det under nästa politiska mandatperiod kommer att visa sig tydligare demografiska bromsspår än nuförtiden", skriver Fromlet.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;