Uppgifter: Iran på väg att attackera Israel
Börserna backar och oljepriset går upp på nyheten att Iran genomfört en attack mot Israel med ballistiska missiler.
– Marknaden är orolig för att om Iran blir inblandat i den här konflikten kan det påverka tillgången på olja och oljepriser. Och det är det vi ser nu. Konflikten trappas upp och då reagerar marknaden på det, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.
Tidigt under tisdagseftermiddagen kom nyheten att Iran kan genomföra ett missilangrepp mot Israel inom kort. Några timmar senare, klockan 19.00 svensk tid, gick den israeliska militären IDF ut och sa att attacken hade inletts. Minst fyra robotar ska ha skickas från Iran mot Israel, enligt IDF.
Samtidigt har Israel inlett en markinvasion i Libanon under måndagsmorgonen. Landets försvarsmakt säger att man inlett en "begränsad" operation mot Hizbollah-mål på gränsen i södra Libanon.
Börserna faller
Stockholmsbörsen föll tvärt efter beskedet om Irans planerade robottattack mot Israel och det breda indexet OMXS30 backade stängde på minus 0,57 procent.
Även de amerikanska börserna backar under tisdagen. Det breda indexet S&P 500 öppnade med en mindre nedgång, men var under eftermiddagen ner drygt 0,90 procent. Efter att IDF bekräftat att Irans robotattack inletts backade de breda indexen ännu mer, men studsade upp en del senare under kvällen.
Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, säger att marknaden har inte varit orolig för den här konflikten, men om Iran blir inblandat så innebär det en helt annat sak då landet är en stor producent av olja.
– Och det är det vi ser nu. Börserna faller och oljepriserna går upp.
Hon säger vidare att det finns flera risker med den upptrappningen som nu sker. Om Iran blir inblandat så kan det resultera i att energipriserna drar i väg, vilket i sin tur skulle kunna påverka inflationen.
– Vi kommer precis från en period där vi har börjat närma oss inflationsmålet. Får vi en ny uppsving i inflationen via kraftigt stigande energipriser så har vi ett problem. De långsiktiga konsekvenserna kan bli att kostnaderna ökar för företagen, vilket i sin tur kan ge konjunktureffekter.
Oljepriset stiger kraftigt
Danske Banks tes är dock att Iran inte vill gå in i den här konflikten och resonemanget som beskrivs ovan kallar Maria Landeborn för ”worst case scenario”.
– Att det blir sådana här reaktioner på marknaden vid geopolitisk oro är ganska vanligt, men de brukar vara kortvariga. Sen kan vi inte veta i nuläget om den här konflikten kommer bli värre och påverka energiproduktionen. Men vi tror att tröskeln är ganska hög för att det ska bli så.
Tittar vi på oljemarknaden så stiger också priset på olja tydligt. Brent-oljan stiger från 70 dollar fatet till att nu närma sig 74 dollar fatet.
Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, säger så här om utvecklingen av oljepriset under eftermiddagen:
– Oljepriset är upp 3% sedan nyheten, och det är ändå en signifikant reaktion. Detta har framförallt att göra med att USA varit ute nu och varnat för en eskalering i regionen och det stökar till det rejält.
Han fortsätter:
– I det här läget handlar allting om riskpremier. Marknaden är i sig osentimental. Däremot gör marknaden en snabb bedömning av sannolikheten för produktionsstörningar i Mellanöstern, som en följd av en upptrappad konflikt. Nya sanktioner mot Iran är också en möjlighet.
Kopfer påpekar att den här typen av prisstegringar brukar bli kortlivade.
– I nio fall av tio lugnar det ned sig. Så brukar det bli. Men jag vet förstås inte om just det här är det tionde fallet eller inte.
Även guldet noterade prisuppgångar efter USA:s varning, vilket är en typisk rörelse när riskbilden förändras snabbt.