USA kan införa generella tullar mot alla länder
Vita huset har tagit fram ett förslag som innebär tullar på 20 procent på den mesta av importen till USA, rapporterar Washington Post.
Blir det verklighet kommer det sända chockvågor genom börsmarknaden och den globala ekonomin, enligt chefsekonomen på Moodys, som kallar det för ett ”värsta-sceniaro"


"Vi kommer att vara väldigt snälla, relativt sett".
Så sa Donald Trump tidigare under tisdagen till en grupp reportrar, i ett sätt att dämpa oron inför onsdagens tullbesked.
Men nu rapporterar Washington Post, via tre personer med insyn i ärendet, att Vita huset har tagit fram ett förslag som innebär 20 procentiga tullar på den mesta av importen till USA.
Då hamnar USA:s ekonomi i recession
Tidningen skriver dock att flera förslag ligger på bordet och inget slutgiltigt beslut har tagits.
Men blir förslaget verklighet skulle det sända chockvågor genom både börsmarknaden och den globala ekonomin, säger Mark Zandi, chefsekonom för Moodys till Washington Post.
Zandi kallar det för ett "värsta-scenario" och säger att om sådana permanenta tullar sjösattes under andra kvartalet och med antagandet av svarsåtgärder från andra länder så skulle USA-ekonomin troligen omedelbart gå in i recession som kan vara i mer än ett år, och skicka arbetslöshetsnivån över 7 procent.
Höja tullarna på export
Ett annat förslag som ligger på bordet är att höja tullarna på export från nästan alla länder, och avvisa mer precisa verktyg. Detta kombinerat med ytterligare sektorsvisa tullar på sådant som bilar och läkemedel skulle kunna ge intäkter på 6.000 miljarder dollar.
Administrationen överväger att använda dessa intäkter till att finansiera skattesänkningar, skriver Washington Post.
Ett tredje förslag är fortsatt att införa olika tullnivåer på olika länder.
Washington Posts källor säger vidare att det slutligen är upp till Donald Trump vilket förslag det blir, och att han alltid kan ändra sig. Men presidenten har tryckt på för universella tullar under de senaste dagarna och tycker att det är enklare än att ha specifika tullar för olika länder.
"Rädsla för det okända"
USA:s finansminister Scott Bessent har också uttalat sig om tullarna. I fredags sa han att det är upp till Donald Trump, men la till:
"Det viktigaste är att få det gjort, få det annonserat och att det ska vara något förnuftigt och förståeligt. För det har varit en hel del marknadsstörningar på grund av det jag kallar rädsla för det okända."
Donald Trump ska hålla en pressträff om dessa "ömsesidiga" tullar klockan 21 svensk tid på onsdagen.