USA vs Europa 2025: ”Catch up-potenial”
De amerikanska börserna har gått starkt i år medan de europeiska börserna halkat efter.
Inför 2025 spår Carnegie återhämtning för Europa samtidigt som medvinden lär fortsätta för USA.
"Riskaptiten hos investerarna är stor i USA", säger Helena Haraldsson i ett nyhetsbrev.


Sett till börsutvecklingen 2024 har USA utklassat Europa och svenska börsen med uppgångar omkring 25-30 procent för S&P 500 och Nasdaq Composite sedan årsskiftet. Jämförelsevis är Stoxx 600 och Stockholmsbörsen upp omkring 9 procent hittills i år.
För 2025 väntas medvinden fortsätta för USA, återhämtning väntas även i Europa samtidigt som Trumps eventuella tullar kan slå hårt mot Europa, enligt Carnegies makro- och omvärldsstrateg Helena Haraldsson.
"Vi har en taktisk aktieövervikt sedan USA-valet. Viktigt att tillägga är att aktieövervikten är mot globala aktier, vilket i hög grad innebär amerikanska aktier. Mot Sverige och Europa är vi mer neutralt inställda. Ekonomiska fundamenta och momentum talar för fortsatt börsuppgång i USA. Samtidigt ser vi kontinuerligt över positionen då läget snabbt kan ändras. Vi tycker att positionen bör finansieras med en undervikt mot räntepapper ur ett globalt perspektiv då vi ser viss ränterisk i USA", säger hon i Carnegies nyhetsbrev.
"Sannolikt att blickarna riktas mot Europa"
I ett kortare perspektiv noterar Danske Bank att USA fick se sig utklassat jämfört med andra regioner förra veckan där ett globalt aktieindex steg 1,1 procent. S&P 500 var upp 1 procent och Stoxx 600 lyfte 2 procent.
"Sedan republikanernas ”red sweep” där Trump vann valet och partiet fick majoritet i kongressens båda kammare så har kapital flödat in i amerikanska aktier vilket resulterat i kraftiga börslyft", skriver Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.
Samtidigt har Europa tyngts av att kriget intensifierats i Ukraina inför Trumps tillträde, politisk turbulens i Tyskland och Frankrike, svag industrikonjunktur samt osäkerhet kring huruvida Trump kommer infria sina löften om höjda tullar. Danske Bank har en neutral vikt i europeiska aktier samtidigt som förväntningarna på Europa är lågt ställda vilket enligt Landeborn speglas i värderingarna.
"Trots USA:s relativa styrka – både i ekonomin och på börsen – är det sannolikt att investerare förr eller senare börjar leta efter marknader med catch up-potential. Då kan blickarna riktas mot Europa trots de risker som finns. När det väl vänder för Europa så kan aktiemarknaden utvecklas starkt, åtminstone under en period. Det gäller även den svenska börsen som lyfte 3,4 procent förra veckan", skriver Maria Landeborn.
Enligt Helena Haraldsson har bredden i den amerikanska börsuppgången breddats till att inte bara vara techsektorn som utvecklas starkt.
Risk att Trumps tullar utlöser en lågkonjunktur
"Riskaptiten hos investerarna är stor, i synnerhet i USA, men även Stockholmsbörsen har repat sig på slutet. Ekonomiska fundamenta fortsätter att ge stöd till aktiemarknaden, även om värderingen i synnerhet i USA är hög och räntemedvinden dämpats något. Om det inte blir ett väldigt omfattande tullkrig lär Europa gå mot en återhämtning nästa år."
Riskerna som Haraldsson ser med eventuella tullar kan komma att synas både i tillväxten och inflationen som i sin tur kommer synas på börsen och räntemarknaden också, enligt strategen.
"Men det kan också ställa om handelsflöden på sikt. Om vi börjar med ett negativt scenario med ett mer omfattande tullkrig med motdrag från olika länder är experterna som räknat på det inte eniga. Men sannolikt skulle global BNP påverkas negativt med omkring 0,5–1,0 procent, vilket skulle kunna utlösa en lågkonjunktur. Inflationsriskerna är däremot störst i USA. Dels är det USA som inför importtullarna och dels har USA har en stark ekonomi vilket gör det lättare för företagen att höja priserna."
Följ taggar