Utnyttja läget – Nikes resa ur svackan har börjat

Nikes problem har straffat aktien. Utdelningsfavoriten värderas lågt. Resan ut ur svackan har precis påbörjats och vad som ska göras är glasklart. Men det kommer att ta tid.

Daniel McPhee
Daniel McPheeAnalytiker EFN
Gör som hedgefondsprofilen Ackman – köp Nike, skriver Daniel McPhee i sin aktieanalys. Foto: Pressbild
Publicerad: 10 jan. 2025, 06:05Uppdaterad: 10 jan. 2025, 16:11
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Börsen betalar ofta ett högt pris för varumärken. Nike har ett av världens starkaste. Men när siffrorna sviktar och konkurrenter vinner mark – räcker det inte för att försvara aktien och värderingen.

Nike värderas en bra bit under historiska snittvärderingen. Den återvändande och nytillträdde vd:n Elliot Hill är tydlig. Nike ska tillbaka till tidigare lönsamhet och stärka varumärket. Minskade lagernivåer, normaliserade priser och en stor potential i Asien ska hjälpa bolaget dit.

Nike 25 år
Investerarna har fått 15 gånger det investerade kapitalet på 25 år. Källa: Infront

Fenomenalt aktieägarvärde har skapats. Kassaflödet har delats ut och använts för att återköpa aktier. Utrymme för investeringar i produkt och varumärken har också funnits.

Nikes tidigare beslut har däremot skapat utmaningar. De egna försäljningskanalerna prioriterades. Konkurrenternas utrymme hos återförsäljarna har därmed ökat.

Skor, den största produktkategorin, har utsatts för stenhård konkurrens. Nischade aktörer som Hoka (Deckers Outdoor Corp.) och On har tagit marknadsandelar. Konkurrens från sportklädesmärket Lululemon har också gjort sig kännbar.

Höga priser, starka varumärken och kraftig tillväxt är gemensamt för de framgångsrika konkurrenterna. De har dessutom belönats med höga värderingsmultiplar. Adidas, med flera problemtyngda år i bagaget och ett relativt litet börsvärde, värderas i linje med Nike.

P/E 2025E

P/E 2026E

Adidas AG

32

22

Deckers Outdoor Corp.

37

33

Lululemon Athletica Inc.

28

26

On Holding AG

65

46

Källa: S&P Market Intelligence

För att minska lagret har Nike tvingats sänka priser. Men oförändrade lagernivåer på årsbasis i senaste kvartalsrapporten signalerar att normaliserade priser lär dröja. Sänkta priser slår mot marginalerna. Tidigare rörelsemarginaler runt 15 procent har kommit ner under 10.

Nike 5 år
Problemen har sänkt förtroendet från aktiemarknaden. Totalavkastning fem år. Källa: Infront

Bakåtblickande värderas Nike till strax över 20 gånger vinsten. En bra bit under 25-årssnittet på 35 gånger den historiska vinsten i årstakt. Ett snävare tidsintervall ökar dessutom avståndet till historiska multiplar, vilket delvis förklaras av skyhöga värderingar under åren runt 2021.

Brutna räkenskaper innebär att andra kvartalet avslutades i november. Intäkterna sjönk 8 procent på årsbasis och uppgick till 12,4 miljarder dollar.

Störst tapp på intäkterna rapporterades från Nike Direct – egna försäljningskanaler där lönsamheten är som högst.

Trots att vinsten per aktie var 25 procent lägre än motsvarande kvartal i fjol, var den högre än analytikernas samlade förväntan. Aktiviteten och kundtrafiken ökade under slutet på kvartalet, enligt vd Elliot Hill.

Nike

2025E

2026E

2027E

Intäkter, MUSD

46 000

47 400

50 300

Ebitmarginal

7,8%

9,4%

11%

Vinst per aktie, USD

2,1

2,6

3,2

Utdelning per aktie, USD

1,54

1,56

1,66

Direktavkastning

2,2%

2,2%

2,3%

P/E

35

28

22

Källa: S&P Market Intelligence, räkensapsåret avslutas 31 maj

Marginalerna och vinsten förväntas öka gradvis. På dagens kursnivåer ligger direktavkastningen strax över två procent. En höjd utdelning nästa år innebär att Nike blir en så kallad utdelningsaristokrat – bolag som ökat utdelningen 25 år i rad.

Nike har en uppenbar svacka. Det tar ofta lång tid att vända stora bolag. Styrkan hos amerikanska konsumenten är viktig. En svagare dollar kan motverka kursuppgången i svenska kronor.

Sänkta priser kan slå negativt mot varumärket. En viktig variabel för aktiens framtida värdering och möjligheterna till differentiering mot konkurrenterna. Utan premievärdering och konkurrenskraft är ett litet lager en klen tröst.

Ett återskapat förtroende från aktiemarknaden krävs för kursuppgång. Kvartalsrapporter som bevisar minskade lager, förbättrad lönsamhet och framgångar i Asien är vägen dit. Signaler om rätt riktning kan få fart på kursen i det kortare perspektivet.

Perioder av utmaningar är en naturlig del för långsiktigt framgångsrika bolag. Trots problemen är Nike lönsamma. Tillsammans med varumärket sänker det risken.

Vad som ska göras, och hur det ska göras är tydligt kommunicerat. Bolag med Nikes kvaliteter som värderas historiskt lågt tenderar att bli bra på sikt. Passa på att utnyttja tillfället. Köp aktien – det har hedgefondsprofilen Ackman redan gjort.

Nike

Börsvärde: 84 miljarder dollar

Aktiekurs: 71 amerikanska dollar

Rekommendation: Köp

För: Värderingen är relativt låg. Fenomenalt aktieägarvärde har skapat historiskt. Trots uppenbar svacka är Nike lönsamma och varumärket starkt.

Emot: Det tar ofta lång tid att vända stora bolag. Nischade konkurrenter har redan tagit marknadsandelar. Amerikanska konsumenten är fortfarande viktig.

Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker på EFN Finansmagasinet.
Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj.

Nike

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;