”Värsta som finns är att lyssna på skryt om bostadsklipp”

Sju frågor till Andreas Cervenka, aktuell med boken ”Fuskbygget. Så knäckte bostadsmarknaden Sverige och världen”, uppföljaren till Augustnominerade boksuccén ”Girig-Sverige”.

Anna Wahlgren
Anna WahlgrenSkribent
Malin Lauterbach
Malin LauterbachFotograf EFN
Bostadsmarknaden har blivit något av en global plåga, anser Andreas Cervenka.
Publicerad: 29 nov. 2024, 07:26Uppdaterad: 4 dec. 2024, 09:52
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Fakta: Andreas Cervenka
Ålder: 50 år.
Familj: Hustrun Johanna och två barn.
Bor: Villa i Lund.
Yrke: Journalist och författare. Ekonomikommentator på Aftonbladet sedan 2021.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Uppsala. Har varit ekonomijournalist i snart 30 år, bland annat på Svenska Dagbladet och Dagens Industri. Har fått Stora Journalistpriset tre gånger, och skrivit Augustprisnominerade boken ”Girig-Sverige. Så blev folkhemmet ett paradis för superrika”.
Läste senast: ”Grand Final” av Jens Lapidus.
Tittade på senast: ”Deadpool & Wolverine” med barnen.
Lyssnade på senast: Boken ”Character Limit” om Elon Musk och Twitter.
Aktuell: Med boken ”Fuskbygget. Så knäckte bostadsmarknaden Sverige och världen”, Albert Bonniers förlag, 224 sidor, cirkapris 249 kronor.

I förra boken granskade du miljardärerna, den här gången riktar du blicken mot bostadsmarknaden. Varför då?
– Även i “Girig-Sverige” var jag inne på bostadsmarknaden men tyckte att det fanns mycket mer att säga. Bostadsmarknaden har blivit något av en global plåga som påverkar inte bara enskilda människors liv utan hela världsekonomin, politiken och samhället i stort.

Hur gick det till när ett av människans mest grundläggande behov – att ha någonstans att bo – blev själva motorn i samhällsekonomin?
– Det är resultatet av politiska beslut i många länder, inklusive Sverige, där man aktivt valt att försöka få fler människor att köpa bostäder och gynnat ägande på olika sätt. Det har visserligen skapat många bostadsmiljonärer men är idag en växande källa till missnöje.

Vinnarna på bostadsmarknaden är bankerna, men även de som har haft turen att ha gjort sig en förmögenhet på att bo, säger Andreas Cervenka.

Vilka är vinnarna i det du kallar fuskbygget? Och förlorarna?
– De tydligaste vinnarna är bankerna som ökat sin intjäning enormt på bolånen. Vinnare är naturligtvis också de som haft turen att leva på rätt plats vid rätt tidpunkt och därmed gjort sig en förmögenhet på att bo. Men även dessa har ofta barn och barnbarn som nu har svårt att skaffa sig ett boende. Höga bostadspriser kan ses som en straffskatt på unga och det är kanske inte så man skapar framtidstro. Men kostnaden drabbar hela samhället, att svensk ekonomi gått så dåligt de senaste tre åren beror mycket på att vi har så mycket lån som blev dyra när räntan steg.

Har vi en bostadsbubbla?
– Historiskt sett brukar tillgångar som gått upp mycket i värde förr eller senare att falla. Det hände ju i Sverige på 90-talet och räknar man med inflationen har bostadspriserna faktiskt kraschat också de senaste åren. Men min huvudpoäng i boken är att även om det inte är en bubbla och priserna bara fortsätter upp skapar det lika stora problem som vid en krasch. Jag pratar om segregation, slitningar mellan generationer och svårt att rekrytera till vissa yrken.

I Finland till exempel finns en fungerande hyresmarknad.

Är det lika illa i hela västvärlden, eller har du exempel på länder med bättre balans?
– Väldigt många länder har liknande problem som i Sverige, men det finns exempel ganska nära oss där man klarat sig bättre. I Finland till exempel finns en fungerande hyresmarknad.

Har du själv gjort bra bostadsaffärer?
– Jag skriver i boken att det värsta som finns är att lyssna på människor som skryter om sina bostadsklipp så jag ligger lågt. Men jag liksom de flesta som någon gång i sitt liv bott i Stockholm har kunnat surfa på uppgången i marknaden, men inget som sticker ut.

Andreas Cervenka önskar att unga människor hade fler val när de ska skaffa boende.

Skulle du råda en ung person att köpa en bostadsrätt idag?
Det är omöjligt att ge ett råd tycker jag. Det jag skulle önska är att en ung person hade mer val, och att lån på många årslöner inte ses som den enda realistiska vägen att skaffa sig ett eget hem.

FEM SNABBA

Ränteavdrag eller lånetak? Fasa ut ränteavdragen är nog klokt på sikt.
Bostadsrätt eller hyresrätt? Tycker att man borde kunna välja, så är det inte riktigt idag.
Uppsala eller Lund? Lund.
Gert Wingårdh eller Thomas Sandell? Gert Wingårdh.
Skönlitteratur eller facklitteratur? Gillar båda men slukar mest facklitteratur, det kommer med jobbet.

Anna Wahlgren
Anna Wahlgren Skribent
Malin Lauterbach
Malin Lauterbach Fotograf EFN

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;