Vd:n om räntenettot: ”Får en tajmingeffekt”
Swedbank levererade siffror som var betydligt starkare än väntat – något som vd Jens Henriksson tillskriver kreditåtervinningar och tajmingeffekter.
Swedbank var först ut bland de svenska storbankerna att presentera sina siffror för det fjärde kvartalet och helåret 2024 – och det var munter läsning för aktieägarna då banken slog den samlade analytikerkårens förväntningar på alla fronter.
– För mig är det är ett resultat som är stärkt av både kreditåtervinningar och en del tajmingeffekter. När räntor faller minskar vårt räntenetto, men i en fallande räntemiljö så innebär det att våra upplåningskostnader faller lite snabbare än våra ränteintäkter och därmed får du en tajmingeffekt, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.
Redan under onsdagskvällen meddelade storbanken att den justerar sin utdelningspolicy från 50 procent till 60–70 procent. Samtidigt ökar banken utdelningen för 2024 till 21,70 kronor per aktie, vilket motsvarar 70 procent av vinsten, jämfört med 15,15 kronor för 2023. Förväntningarna låg på 16,10 kronor.
– Vi har ju haft en utdelningspolicy som var 75 procent av vinsten, det hade vi fram till 2019 då vi fick en rad problem. Vad vi gjorde då var att banken bestämde sig för att ta ned den utdelningspolicyn till hälften av vinsten. Nu har vi byggt kapital i fem år och vi kan inte fortsätta bygga kapital i alla evighet, därför har vi justerat upp utdelningspolicyn så den ligger på 60–70 procent. Det är noga genomtänkt för det är en avvägning som gör att vi både kan utveckla banken, öka vår kredit och ge fler lån i takt med att ekonomin växer samtidigt som vi kan se till att hålla en stark kapitalposition, säger Swedbanks vd.
Se hela intervjun med Swedbanks vd
”Optimistisk om svensk ekonomi”
De svenska hushållen kan se tillbaka på några omtumlande år – men under 2025 tror Henriksson på en ljusning.
– Svenska hushåll har haft det väldigt tufft med inflationschock och stigande räntor, men jag är optimistisk om svensk ekonomi och det handlar om att vi haft en kraftig finanspolitisk stimulans under året och att inflationen blir lägre. Priserna faller inte men pengar blir mer värda, vi ser löneökningar och dessutom ser vi att Riksbanken sänker räntan och det ger en väldigt positiv bild. Samtidigt har vi starka, stabila, lönsamma banker som då kan se till att finnas där när låneefterfrågan stiger, säger Henriksson och fortsätter:
– När börjar då folk konsumera i större i omfattning? Det är väldigt svårt att svara på. Jag tror att många människor har känt sig lite brända av att man hade trott att räntor alltid skulle vara låga men när räntor gick upp så insåg man att det är bra att ha en liten buffert. När det vänder igen får vi se, men jag är optimistisk om svensk ekonomi 2025.
När det gäller de utredningar som pågår mot banken i USA säger Henriksson följande:
– Vi befinner oss i en process med tre amerikanska myndigheter och i den här processen bestäms tidslinan av de myndigheterna och det är inget vi rår över. Den har pågått i dryga fem år, vi vet inte hur den tidslinan ser ut, vi kan i dag inte avgöra om vi kommer få böter och om vi skulle få böter kan vi inte heller avgöra hur stor en sån bot skulle vara.