OMXS30
OMXSPI
NDX

Vinstvarningen ger köpläge till reapris i Proact

En överraskande vd-avgång och en vinstvarning fick datalagringsbolaget Proact att rasa tidigare i veckan. Är svackan så tillfällig som bolaget antyder så kan kursfallet vara en tidig julklapp för köpsugna.

Martin Blomgren
Martin BlomgrenAnalytiker
Martin Blomgren, börs
Men frågan är om inte Proacts paket också kan visa sig vara en tidig julklapp, skriver Martin Blomgren. Foto: EFN/Shutterstock
Publicerad: 20 dec. 2024, 10:53Uppdaterad: 20 dec. 2024, 10:53

Som ett eko från mitten av december 2021 skickade Proact i veckan ut en vinstvarning. För tre år sedan handlade det om halvledarbristen som skapade leveransproblem hos leverantörerna, vilket försenade bolagets systemaffärer. Då tappade aktien drygt 10 procent på dagen.

I måndags tappade Proact ännu mer, närmare 16 procent, efter de dubbla beskeden att vd Jonas Hasselberg ska sluta och att både omsättning och vinst ser ut att minska ordentligt under innevarande kvartal. Bedömningen från bolaget är att omsättningen faller med 10-15 procent och att det justerade ebita-resultatet minskar med 20-30 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

En tillfällig nedgång i systemaffären är en del av förklaringen även den här gången. En fortsatt utmanande marknad i Tyskland drar också ned kvartalet, enligt Proact.

Starka underliggande trender

Att aktiemarknaden togs lite på sängen av beskedet är inte att undra på med tanke på trenderna i det tredje kvartalet. Då, i slutet av oktober, vittnade bolaget om 9 procents organisk tillväxt och vd Jonas Hasselberg pekade i sitt vd-ord på en ”generellt ökad efterfrågan på flertalet av våra marknader, framför allt drivet av våra kunders fortsatta behov av att digitalisera sina verksamheter, stärka cybersäkerheten och öka användningen av artificiell intelligens”.

Det är starka underliggande trender. Trender som Proact fångar genom att hjälpa offentliga organisationer och företag i Norden och Nordeuropa med produkter och tjänster för datalagring och olika typer av molnlösningar. En ökande andel återkommande intäkter från moln och supporttjänster, som utgör mer än en tredjedel av intäkterna, bidrar med stabilitet. Men när systemintäkter från återförsäljning av hårdvara sviktar som de gör nu så glöms det fort, även om nedgångarna historiskt har visat sig vara just tillfälliga.

Att ett sämre kvartal än väntat och en vd-avgång kommer levererat i ett gemensamt paket är ett ganska säkert recept på kursfall. Men frågan är om inte Proacts paket också kan visa sig vara en tidig julklapp för den som plockar upp aktien efter fallet.

För det finns en del som talar för att inte bli alltför skraj.

Balansräkningen är exempelvis högst motståndskraftig. Ett bra kassaflöde har byggt upp en nettokassa som vid utgången av tredje kvartalet låg på 175 miljoner kronor, eller drygt 400 miljoner om man exkluderar leasingskulder.

Att systemintäkterna tenderar att svänga kraftigt bör man också ha i åtanke. Stora beställningar som hamnar på en sida om ett kvartalsskifte innebär en slagighet som börsen har svårt att smälta. Tror man på den avgående Proactchefens egen kristallkula så kommer marknaden att vända tillbaka ganska snabbt, även om tuffa jämförelsetal i första kvartalet talar för att det inte nödvändigtvis blir en blixtsnabb comeback.

Låg värdering mot historiska tal

Med vägledning av bolagets färska guidning för det fjärde kvartalet kan vi åtminstone gaffla in utfallet för 2024 ganska väl, vilket innebär att helåret slutar med drygt 1 procent i negativ tillväxt men ändå med ett vinstlyft från i fjol tack vare bättre marginaler.

Med utgångspunkt i att inledningen på 2025 också lär präglas av viss svaghet i Tyskland och på systemsidan, men att det sedan successivt återhämtar sig tar vi sikte på en årlig tillväxt på 5 procent 2025 och 2026 med marginaler som stärks och stegvis kryper upp mot målet om 8 procent (ebita).

2022

2023

2024E

2025E

2026E

Nettoomsättning, mkr

4756

4847

4786

5026

5277

Rörelseresultat (ebita), mkr

315

302

339

377

422

Vinst/aktie, kr

7,0

6,3

8,0

9,4

10,9

Utdelning per aktie, kr

1,85

2,00

2,00

2,50

2,75

P/e-tal

11,9

14,9

14,8

12,5

10,8

Källa: EFN Finansmagasinet

Trillar vinsterna in i linje med prognoserna så handlas Proact till ett p/e-tal på drygt 12 nästa år och 11 för 2026. Inte högt i absoluta tal och inte högt i relation till hur Proact brukar värderas.

Med en skuldjusterad multipel, ev/ebita, så ligger värderingen nu på strax över 8 för nästa år. Även det lågt och klart lockande när man ställer det mot historiska tal.  

Största ägare

Kapital och röster

Martin Gren

12,4%

Alcur Fonder

8,5%

Handelsbanken Fonder

7,9%

Fidelity

5,7%

Länsförsäkringar Fonder

4,8%

Källa: Holdings

Osäkerheten som kommer med ett vd-skifte och frågetecknen kring hur temporär nedgången i systemintäkter är gör å ena sidan att det ligger nära till hands att avvakta och betrakta aktien från sidan.

Å andra sidan finns de långsiktigt attraktiva utsikterna, den ramstarka balansräkningen och historiken av svackor som återhämtas. Det väger tyngre i mina ögon. Håller man ut till nästa jul så tror jag att man kommer att betrakta veckans vinstvarning som ett bra tillfälle att köpa in sig till reapris i Proact.

Proact

Börsvärde: 3,2 miljarder kronor

Aktiekurs: 118 kronor

Rekommendation: Köp

För: Kursfallet efter veckans vinstvarning öppnar ett köpläge i ett finansiellt starkt bolag med attraktiva underliggande trender och en historia av att hämta igen svackor.

Emot: Vd-byte och trög marknad för IT-hårdvara skapar osäkerhet kortsiktigt.

Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker på EFN Finansmagasinet.
Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj.

Proact

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;